…معماری با کیفیت بالا به معنای شیوه و روح زندگی است. فضای برتر، مشتریانی را که به دنبال کیفیت هستند به خود جذب میکند. معماری معاصر میتواند توجه عمومی را به خود جلب کرده و به عنصری محوری در معادله تبدیل شود. محیط جذاب، نشان دهنده سبک زندگی و روح زمان است که موجب افزایش جذابیت برای کسب و کار نیز خواهد شد…
منتشر شده در: فصلنامه طراح / شماره ۲، زمستان ۱۳۸۹ ، معماری ، صفحه ۴۰
به قلم: سروش بخت مینو
آغاز سخن :
با توجه به توسعه صنعت گردشگری، شناسایی روندها و شرح دقیق سوددهی این بخش باید مورد توجه قرار گیرد. مباحث معماری، فرهنگ ساخت و ساز و طراحی از مباحثی هستند که توجه عموم را به خود معطوف میدارند. هرچند، ابتکارهای نوآورانه که در معماری معاصر نهفته است هنوز هم به سختی در صنعت گردشگری مورد استفاده قرار میگیرد، توجه به این مبحث میتواند در پروسه ایجاد هویت سازمانی و موفقیت در بازار کسب و کار مفید واقع شود.
به عبارت دیگر، در طراحی و ساخت در صنعت گردشگری، اغلب بدون استدلال اساسی در مباحث معماری، مبالغ گزافی هزینه شده، و مباحثی مانند عملکرد، مفاهیم طراحی و همترازی ساختاری با مناطق مسکونی مورد توجه قرار نمیگیرند. آنچه باید در نظر داشت این است که توجه به مباحث معماری در صنعت گردشگری به چشماندازها و محیط زندگی شکل داده و علاوه بر این، بر ادراک گردشگر از محیط، مؤثر هستند.
این مطالعه به جمعآوری دادههایی پرداخته است که توریسم را مستقیماً به معماری مرتبط میسازند تا سطوح مشترک با رویکردهای مفهومی، نظری و علمی ادغام شوند. هدف، شناسایی و پیوند مطالبات اقتصادی و فرهنگی با توجه به معماری گردشگری است.
جانشینی نسلی جدید در صنعت توریسم، افزایش توجه به نوآوری و طراحی بناهای جدید را به ارمغان آورده است. کارآفرینان خلاق و نوآور باید مورد حمایت قرار گرفته و به استفاده از «معماری و طراحی» بعنوان یک ابزار موفقیت اقتصادی، تشویق شوند. توسعه پایدار گردشگری و نیز تثبیت موقعیت بین المللی گردشگری از طریق معماری معاصر و طراحی، هدفی دست یافتنی است. ساختمانهای تاریخی هنوز هم بسیار با ارزش هستند، اما معماری امروز توان گسترش فرهنگ و صنعت توریسم را داراست.
در این مطالعه، چهار پرسش در ذهن مورد توجه قرار گرفته و پرورانده شده است: تجربههای موفق در استفاده از معماری معاصر چیست؟ چه معیارهایی در معماری در جذب توریست مؤثر هستند؟ چه نکاتی مورد توجه سرمایه گذارانی قرار دارد که میخواهند از طریق معماری معاصر به موفقیت اقتصادی دست یابند و برای حصول موفقیت چه باید بکنند؟ اثرات مثبت معماری معاصر در گردشگری چه مواردی هستند؟
معماری مطلوب ، ابزاری قدرتمند در خودنمایی میزبان
– معماری با کیفیت بالا به معنای هویت سازمانی است. اولین برداشت یک گردشگر از یک منطقه غریب، عمدتاً از معماری شکل میگیرد. ادراک نفسانی و اشکال مؤثر همراه با تصاویرشان، خاطرات را میسازند. طراحی خاص به آسانی در خاطر میماند و بنابراین در فرآیند تصمیم گیری تأثیر مثبت دارد.
– معماری با کیفیت بالا به معنای شیوه و روح زندگی است. فضای برتر، مشتریانی را که به دنبال کیفیت هستند به خود جذب میکند. معماری معاصر میتواند توجه عمومی را به خود جلب کرده و به عنصری محوری در معادله تبدیل شود. محیط جذاب، نشان دهنده سبک زندگی و روح زمان است که موجب افزایش جذابیت برای کسب و کار نیز خواهد شد.
– معماری با کیفیت بالا به معنای پایداری و سازگاری با محیط زیست است. معماری برنامه ریزی شده، به آسانی میتواند با تغییر خواستهها در طول زمان تطبیق یابد و در نتیجه از نظر صرفهجویی در هزینه کارآمد است. به منظور حفظ ارزش در طول زمان، یک معماری با کیفیت بالا، بالاترین سطوح برنامه ریزی را که با کیفیت فضا، موقعیت، و جهت گیری ورودیهای ساختمان مرتبط هستند (فاکتورهایی که پس از نهایی شدن روند ساخت و ساز قابل تغییر نیستند) تضمین میکند. اما فضاهای داخلی میتوانند به سادگی با تغییر روند و خواستهها تطبیق یابند.
– معماری با کیفیت بالا به معنای مزیت رقابت است. ترکیب خوب در معماری، چیزی ویژه و پیشبینی نشده است. دخالت تاریخ و محیط، امکان متمایز بودن طراحی را فراهم میآورد.
– معماری با کیفیت بالا به معنای کیفیت زندگی کارکنان است. در معماری معاصر، فضاهای کاری بر اساس اهداف ایجاد میشوند. این واقعیت صاحبان کسب و کار را وادار میکند، با توجه به مشتریان خود تصمیم گیری و عمل کنند. همچنین، کیفیت، کارکنان را نیز قادر میسازد کارآمد و مؤثر عمل کنند.
– معماری با کیفیت بالا به معنای عملکرد و سلامت آن است. جهتگیری، عملکرد و کیفیت فضا، فاکتورهایی هستند که در رضایت میهمان نقش مهمی ایفا میکنند. فواصل کوتاه و قابلیت دسترسی تمامی امکانات، در افزایش خشنودی میهمانان مؤثر هستند.
معماری ، ابزاری قدرتمند در جذب سرمایه میهمان
در صنعت گردشگری، معماری ابزاری قدرتمند در بازاریابی است.
– ایجاد یک علامت تجاری (برند) قابل توجه از طریق معماری: ارزشها و شیوه زندگی را میتوان از طریق طراحی ساختاری تجربه کرد. در نتیجه، المانهای نمونه، ویژه، منحصر به فرد و متمایز به گروه هدف، انتقال مییابند.
– ارزش افزایی از طریق معماری: معماری، بیانی قدرتمند است که احساسات تماشاگران را تحت تأثیر قرار میدهد. بعلاوه، چهارچوبی برای بررسی عقلانی تعیین مینماید. معماری با کیفیت بالا، بر ارزش فرهنگی و نیز ارزش محصول نهایی میافزاید.
– استفاده از معماری بهعنوان یک سرفصل در مباحث مرتبط با ارتباطات و بازاریابی: ساختمانها و فضاهای توریستی از طریق دو کانال، پیام ارسال میکنند: به صورت مستقیم و به صورت شهودی. از طریق سبک و کیفیت معماری، گروه هدف خاصی مورد خطاب قرار میگیرند. بعلاوه، معماری با ایجاد هیجان، پوشش رسانهای را تغذیه میکند.
عوامل موفقیت در صنعت توریسم
کارآفرینی نوآورانه: معماری معاصر، مانند تمامی راه حلهای جدید و نامتعارف، نیازمند جسارت و صداقت است. مدیران شرکتهایی که موقعیت خویش را از طریق معماری تثبیت میکنند، با ایدهها و پتانسیل نهفته در نوآوری، بین خود و سایرین تمایز ایجاد میکنند. درنتیجه، چنین راه حلهایی نه تنها بر کسب و کار خود آنها، که بر منطقه نیز تأثیر مثبت دارند.
ویژگیهای لازم جهت یک بنای معماری ارزشمند عبارتند از: بالا بودن سطح کیفیت، موقعیت و قابلیتهای سازگاری. کارآفرینان موفق برای موضوعات خارج از حوزه تخصص خود در جستجوی متخصصان آن حوزه هستند.
آگاهی از طراحی: به منظور استفاده حداکثر از معماری، کارآفرینان باید دریابند که مدیریت و معماری اهدافی ساختاری هستند. کسب و کارهای موفق از مباحث ساخت و ساز به عنوان ابزاری برای تحقق بخشیدن به مفهوم کسب و کار، به عنوان ابزاری جهت معرفی علامت تجاری (برند)، به عنوان ابزاری سازمانی در انجام فعالیتهای تجاری، و نیز به عنوان ابزاری در بازاریابی بهره میبرند.
بسیاری از مردم در طراحی سه بعدی از درک خوبی برخوردارند. سایرین آگاه هستند که قدرت آنها در سایر حوزهها است و کار طراحی و ساخت را به دست کارشناسان این حوزه یعنی معماران میسپارند.
درک تخصصی و تحقق دقیق: آنچه برای یک توریست اهمیت دارد تجربه کلی حول یک ایده قوی است. کسب و کارهای موفق در عرصه گردشگری چشمانداز خود را در مرکز مفاهیم سازمانی و نام تجاری خود متمرکز میکنند. آنها ارزشها، اهداف، گروهای هدف و استراتژیها را تعریف کرده و تجربهای مبتنی بر تحقق ایدههایشان ایجاد میکنند. این امر با تنظیم معقول قیمت، طراحی جذاب، ایجاد محیط، ارتباط موفق و بازاریابی قابل دسترسی است. محصول باید جامع باشد تا مشتری بتواند تمامی پتانسیل نهفته را تجربه نماید.
معماری در تجربه کلی مشتری تأثیر بسزایی دارد. معماری به ایدهها و فلسفه سازمان تجسم بخشیده، روح فضا و صحنه را تعریف میکند.
مفاهیم توسعه کسب و کار و بازاریابی باید از نزدیک با کسب و کار، بازاریابی و مفهوم معماری هماهنگ شود. درگیر شدن معماران در مراحل اولیه، بهرهوری را افزایش داده، فرصتها و محدودیتهای طراحی را برجسته مینماید.
اکثر مفاهیم گردشگری برپایه سازهها شکل میگیرند، در نتیجه باید به این سازهها توجه شود. توسعه مفهومی، سنت و نوآوری، ونیز سازههای منطقهای مباحث مهمی هستند که باید مورد بحث قرار گرفته، در متن معماری گنجانده شوند.
برای تحقق مفهوم باید به ایده شکل داده شود. این خط طراحی پیوسته باید در همه جا مشهود باشد، فضاهای داخلی، طراحی مبلمان، طراحی فضای اطراف بنا و نیز طراحی شرکت و کلیه امور بازاریابی.
تخصص مدیر و تواناییهای ارتباطات: طراحی، نیازمند تخصص بسیار است.
این مسئولیت صنعت گردشگری است که اطمینان حاصل نماید از تمام پتانسیل معماری استفاده شده و پروژههای ساخت و ساز به مؤثرترین روش، مدیریت شدهاند.
پایه همکاری خوب بین صنعت توریسم و برنامه ریزان خلاق، یک دستور کار صریح است که باید دربردارنده اطلاعات لازم در مورد مفهوم گردشگری، و نیز مفهموم عملیاتی پروژه باشد. بعلاوه ارزشهایی مانند سبک، مباحث عملی، تفاوتهای فصلی، فرهنگ ساخت و ساز و توسعه سازمان نیز باید مد نظر قرار گیرند. در برنامهریزی خلاقانه کار بسیاری در پس این مفاهیم صورت میپذیرد.
چالش پروسه طراحی و ساخت و ساز استفاده حداکثر از تخصص همه افراد درگیر است. و همین مسئله است که آنان را به هم پیوند میدهد. مهارتهای ارتباطی، هماهنگی کارآمد و تصمیم گیری به موقع، قابلیتهای حیاتی یک مدیر هستند.
کارکنان بخشی از تحقق مفهوم هستند: کارکنان در موفقیت صنعت گردشگری نقش بسزایی دارند چون در ارتباط مستقیم با میهمانان هستند و تجربه کلی میهمان را شکل میدهند. پرسنل، ستادی بالاتر از جایگاه مدیران نظری قرار میگیرند. کارکنان باید در مفهوم یکپارچه شده، انعکاس دهنده معماری باشند. باید قادر باشند اطلاعات مربوط به بنا را انتقال داده، کیفیت فضا را درک کنند.
معماری در حوزه ارتباطات و روابط عمومی
پذیرش چیزهای جدید به زمان نیاز دارد، این امر در مورد یک اثر جدید معماری نیز صادق است. با توجه به این واقعیت، مفهوم معماری باید برای بازدیدکنندگان و میهمانان شرح داده شود که شامل تاریخچه و دلایل طراحی است. باید بر جزئیات جالب توجه و مزایای ساخت و ساز نیز تمرکز شود. در شرح این مفاهیم به میهمانان و بازدیدکنندگان، گروه هدف نیز باید مد نظر قرار گرفته به دانش زمینه، علاقه وعادتهای مخاطبین توجه شود.
تثبیت جایگاه معماری: همان طور که تجربه نشان میدهد، اولین پروژههای خلاقانه در معماری، اغلب در منطقه مورد استقبال واقع نمیشوند. در صورت انتظار مقاومت، به یک کار روابط عمومی قوی و حرفهای نیاز است تا از آغاز، تمامی اعضاء در توسعه پروژه مشارکت داشته باشند. محدوده اقدامات روابط عمومی از نامههای شخصی و تعدیل رویدادها تا بازرسی از کارگاه را در بر میگیرد. بیشترین اهمیت آن، برقراری ارتباط به نفع پروژه است. پس از آشنایی مقامات، همسایگان و میهمانان با یک اثر جدید معماری و آگاهی از اثرات مثبت پروژه مانند ایجاد ارزش افزوده و حصول تصویر در منطقه، پروژههای جدید دیگر مورد استقبال واقع خواهند شد. در مورد مشتریان و میهمانان نیز، ارائه توضیحات مرتبط با معماری و طراحی در افزایش علاقه و بهبود تجربه میهمانان مؤثر باشد. مبحث گفتگو و دانش بدست آمده، یک ارزش افزوده برای میهمانانی است که میتواند بهعنوان پایهای برای توصیههای شفاهی مطرح باشد.
معماری در رسانهها: معماری با کیفیت بالا همواره موضوعی جذاب است، به خصوص برای رسانهها و برای گروههای هدف پیچیده. کار حرفهای رسانهها شهرت و پذیرش عمومی را تضمین میکند. تصاویر خوب، اطلاعات و گزارشات، پایههای یک ارائه موفق هستند که به افزایش تقاضا و به مجرد افتتاح منجر میشوند. عموماً گزارشات مطبوعات رایگان بوده و یک پشتیبان ضروری طی پروسه تثبیت موقعیت بازار است.
شانسها و قابلیتهای مناطق توریستی
موفقیت گردشگری بخصوص در فرهنگ و تجارب پیچیده:
گردشگری مانند یک نقطهی تحول، عمل کرده در تعیین موقعیت جامعه، ایفای نقش میکند. معماری توریسم در دراز مدت به چشماندازها شکل میدهد که نتیجه آن زیبایی و بهبود کیفیت منطقه است. بناهای با ارزش، به عنوان پایه موفقیت توریسم، بر اقتصاد و جامعه تأثیر گذار هستند.
نشاط فرهنگی و بیان خلاقانه پتانسیلها: معماری، بیان تنوع فرهنگی و پتانسیلهای یک منطقه است. علاوه بر انتقال ایدههای جدید و مفاهیم بدوی، مسیر حرکت را تنظیم کرده، الهام بخش پروژههای جدید و پیشرفتهاست. معماری ارزشمند امروز میراث فرهنگی فرداست.
هویت منطقهای: معماری، رها سازی تکانهها برای بررسی هویت منطقهای و نیز شیوه زندگی است. علاقه، ایدهها و دیدگاههای خارجی، درک منطقه از خود را شکل و پرورش میدهد. که علاوه بر تشویق خود شناسی، انگیزهای برای برنامههای فرهنگی منطقهای است.
توسعه پایدار منطقهای و توسعه گردشگری: معماری با کیفیت بالا به منابع فرهنگی، اکولوژی و محیط زیست اجتماعی توجه کرده، به آنها غنا میبخشد. از اینرو، بخشی حیاتی از پایداری را در پروژههای گردشگری به انجام میرساند.
منبع ارزش افزودگی در منطقه: ارتباط خاصی میان معماری معاصر و ارزش افزوده منطقه برقرار است. صنعت ساخت و ساز مناطق مختلف مانند صنایع دستی هر منطقه از یکدیگر متمایز هستند. بعلاوه، کسب و کارهای هر منطقه با چالشهایی برای توسعه فناوریهای جدید و یافتن راهحلهایی برای مشکلات/ایدههای ساختاری و طراحی مواجه هستند. در نتیجه، معماری معاصر یکی از منابع توسعه و افزایش رقابت منطقهای است.
رسمیت بین المللی و صادرات دانش فنی: کشورهای موفق در صنعت گردشگری میتوانند موقعیت بین المللی خود را از طریق انتقال دانش و تجربه در رابطه با برنامه ریزی و ساخت و ساز برای گردشگری تثبیت نمایند. همکاری متخصصان باتجربه صنعت گردشگری و یک معماری خلاق، تصویری امیدبخش است که نهتنها موقعیت کشور را در صحنه فرهنگ گردشگری تثبیت میکند، بلکه شانس صادرات این دانش فنی به بازارهای جدید را افزایش میدهد.
اصول یک طراحی معماری موفق در جذب توریست
طراحی یک بنای توریستی موفق نیازمند درک درستی از چهار مسئله اساسی برنامه ریزی است:
۱. آنالیز سایت
۲. برنامه ریزی زیربنایی
۳. معماری
۴. مدیریت کنترل جزئیات
۱-آنالیز سایت
اهمیت تحلیل سایت، اهمیت آگاهی زیست محیطی و پاسخ گویی را نشان میدهد. آنالیز سایت شامل بررسی و پاسخ به طیف گستردهای از مسائل و عوامل محیطی و شامل در نظر گرفتن موارد زیر است:
اقلیم: ملاحظه و پاسخ صحیح به مباحث گسترده و دقیق آب و هوایی حیاتی بوده و به یک پروژه مقرون به صرفهتر منجر خواهد شد. برای مثال، با بیشینه نمودن نفوذ آفتاب مطلوب زمستان و کمینه نمودن آفتاب نامطلوب تابستان میتوان مصرف انرژی را به میزان قابل ملاحظهای کاهش داد.
مزایای اقلیمی باید در ملاحظات طراحی نقش برجستهتری داشته باشند. مردم از تفریح اجتماعی در آب و هوای گرم تابستان در فضاهای خارجی که بخوبی سایهدار بوده و جهتگیری درستی داشته باشند، لذت میبرند. برای مثال یک محوطه صبحانه در فضای باز با بیشینه نمودن آفتاب مطلوب صبحگاهی بهبود خواهد یافت. مشکلاتی مانند آفتاب بیش از حد، باران یا باد را میتوان با بررسی دقیق گروه بندی ساختمان، جهتگیری و جزئیات ساخت و ساز را به حداقل رساند.
اقلیم طبیعی و مصنوعی پروژه نیز باید مد نظر قرار گیرد. برای مثال، ایجاد تونل باد نامطلوب در اثر چیدمان ساختمانها و حفاظت مناطقی محدود از شرایط اقلیمی و اینکه آیا این موارد را میتوان بهبود داده و در طراحی چشمانداز گنجاند؟
ابعاد: درک روشنی از نقاط قوت و ضعف سایت، از نظر دیدگاهها، باد، خورشید، و غیره، در ایجاد یک توسعه موفق بسیار مهم است.
توپوگرافی: ویژگیهای توپوگرافی سایت میتواند در ارائه فرصتهای غنی برنامه ریزی و ساخت و ساز مؤثر باشد. برای مثال، سایتهای شیبدار یا پر از تپه، فرصتهای بزرگتری برای نمایش محیط اطراف فراهم میآورند. سایتهای نسبتاً مسطح و بدون ویژگی خاص با ایجاد حیاطهای داخلی جذاب و تزئین شده، به رویکردی درونگراتر، گرایش دارند.
پوشش گیاهی و جانوری: تجزیه و تحلیل دقیق پوشش گیاهی محلی و جمعیتهای حیوانی میتواند در ارائه زمینههای منحصر به فرد مؤثر باشد که ممکن است به فرصتهای خوب بازاریابی منجر شود.
مطبوعیت: پتانسیلهای تفریحی و مطبوع سایت و منطقه اطراف آن کدام هستند؟ سایت ها باید برای انواع فعالیتهای تفریحی که ممکن یا مجاز هستند، مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرند.
زمینه: سایت در چه زمینهای واقع شده است؟ در منطقهای بهشدت تاریخی، زیبا و یا قابل توجه؟ شناخت بافت، فرصتی برای ایجاد یک پروژه منحصر به فرد و سمپاتیک فراهم میآورد که مرکز یک توسعه توریستی موفق است. نتیجه این رویکرد، یک پاسخ عمومی خوب و بسیار موفق در بازار است.
مجوزهای قانونی: تمامی محدودیتهای قانونی سایت، منطقهبندی، طرحهای جامع شهری، قوانین و الزامات شورای محلی باید مورد ارزیابی قرار گیرد.
۲- برنامهریزی زیربنایی
برنامهریزی زیر بنایی به معنای مرحله بندی، ساختار و توصیف پروژه است. با توجه به اندازه، روابط طرح کلی، دنباله توسعه و نقش پروژه، تصمیمگیریهای وسیعی انجام میپذیرد. از نظر گرایشهای عمده در توسعه مکانهای توریستی، اصل عمده در پروسه برنامهریزی زیربنایی، تجمع تمامی تصمیمات برنامه ریزی است. مباحث عمده مطرح در برنامهریزی زیربنایی به شرح زیر میباشند:
منطقه بندی: توزیع و ارتباط امکانات و تسهیلات در سراسر سایت باید سازماندهی شود تا از پتانسیل تفرجگاه حداکثر استفاده صورت گیرد. از امکانات طبیعی نیز باید به بهترین صورت استفاده شود.
گردش: در رابطه با موارد فوق، توسعه یک سیستم گردش هماهنگ برای اتومبیلها و افراد ضروری است. مسیرهای پیاده، باید تا حد ممکن از مسیرهای تردد وسایل نقلیه جدا شوند. مسیرها باید از نظر بالا بردن سطح آگاهی و احساس کاربران از محیط تفرجگاه نیز در نظر گرفته شوند.
پارکینگ: پارکینگ باید به گونهای طراحی شود که تأثیر حرکت وسایل نقلیه، خدماتی و ذخیره سازی بر روی تجربه تفرجگاه کمینه شود.
جرم حجمی ساختمان، نوع و چیدمان: کیفیت محیط زیست موجود باید ساختاری ایجاد کند که ویژگیهای قابل توجه و کیفیت سایت حفظ شود. این فرآیند تصمیمگیری باید با بازار و تجزیه و تحلیل مالی یکپارچه شود.
مراکز فعالیت، امکانات تفریح و سرگرمی: این مناطق میتوانند برای توسعه کانونهای فعالیت در توسعه مورد استفاده واقع شوند. ارتباط میان این مناطق اغلب به ساختارهای زیر بنایی طرح جامع تبدیل میشوند.
محوطه سازی: محوطه باید تقویت شده و هویت پروژه را ارتقاء بخشد. محوطه سازی که با دقت مورد توجه واقع شده باشد، برای لذت بردن بازدیدکنندگان از محیط طبیعی ضروری است و نباید بهعنوان چاره اندیشی بعدی در نظر گرفته شود. بیشتر مردم از درک و حس کردن طبیعت لذت میبرند. میهمانان برای یک محیط طبیعی زیبا بیش از مجموعهای از ساختمانها پول پرداخت میکنند.
امکانات توریستی موفق به دقت با معماری و محوطه سازی یکپارچه شدهاند، تا پروژه هویتی پایدار، یکپارچه و منحصر به فرد داشته باشد.
مرحله بندی: توسعه یک مرکز اقامت شامل چندین مرحله ساخت و ساز است. پروسه مرحله بندی باید مدیریت شود تا ریسک مالی با گسترش امکانات بسته به تقاضای بازدیدکننده و افزایش درآمد، کمینه شود.
مرحله بندی باعث میشود اثرات زیست محیطی نیز طی پروسه ساخت و ساز کنترل شوند. با مرحله بندی پاکسازی سایت، میتوان اختلال در محیط زیست را کاهش داد و مطبوعیت پروژه تکمیل شده به میزان قابل ملاحظهای بهبود مییابد.
۳- معماری
معماری یک پروژه، کانون توسعه هویت یک مرکز توریستی است. آنالیز سایت سبک معماری را تجویز نمیکند اما جنبههای مختلف این تجزیه و تحلیل باید در تصمیمات معماری در نظر گرفته شوند.
ملاحظات عمده معماری عبارتند از:
تصویر سازی: تصویر سازی نوعی هویت معماری برای یک پروژه است. مهم است تأکید شود که تصویر سازی صرف برای توسعه توریسم مناسب نیست. در عوض، باید از برنامه ریزی زیربنایی و در پاسخ به نتایج تجزیه و تحلیل سایت، استنتاج گردد. هر سایت منحصربه فرد است و از این رو باید تصویر هویت خویش را بسازد. نمونه روشن این نوع مباحث، بافت شهری در مقابل بافت روستایی است.
مصالح: انتخاب مصالح باید انتخابی نتیجه در نظر گرفتن تصویر، بافت بصری، سایت و یک برنامه نگهداری واقع بینانه باشد.
فضاهای داخلی: در هر مجتمع تفریحی، باید به فضاهای داخلی نیز توجه شود. سازگاری تصویر سازی از فضای خارجی به فضای داخلی ضروری است. فضاهای داخلی اصلی قلب و روح یک مجتمع و محدودههایی هستند که همه از آن عبور میکنند. تلقی از چنین فضاهایی باید انعکاس دهنده کیفیت منحصربه فرد امکانات باشد.
سازگاری جزئیات: کیفیت کلی هر توسعهای به تمام جنبههای طراحی شده یا در نظر گرفته شده در یک رویکرد یکپارچه وابسته است. اساس طرح از مطالعه دقیق سایت و محیط اطراف نتیجه میشود. در جای خود، هدف از طراحی باید آشکار و سازگار بوده و از بسط اصول برنامه ریزی زیربنایی تا انتخاب وسایل را در بر گیرد.
۴- طراحی جزئیات
کیفیت کلی پروژه به این بستگی دارد که تمامی جنبهها در یک رویکرد کلی، دلپذیر و با احساس طراحی شده باشند. آنچه مد نظر است، نه تنها پروژهای تفریحی بزرگ بلکه توجه به جزئیات در تمام سطوح توسعه امکانات توریستی است. عدم توجه به جزئیات مطرح شده میتواند بر تصویر کلی از امکانات اثر نامطلوبی داشته باشد. عناصری که باید مورد توجه قرار گیرند عبارتند از:
مجموعه علائم: بهطور کلی مجموعه علائم باید پیامی مثبت به همراه داشته، از نظر مصالح، رنگ بندی و موقعیت، مطبوع و دلپذیر طراحی شده و از نمادهای شناخته شده بین المللی استفاده نمایند.
نرده: نرده و سایر موانع باید جذاب بوده، با طبیعت و هدف طراحی مجتمع همراه باشند. مصالح، ساخت، ارتفاع و وسعت موانع باید بهدقت با محیط اطراف یکپارچه شود.
جاده: در محیطهای حساس طبیعی باید دقت شود که اثرات جاده به حداقل برسد. باید از عناصر غیر ضروری مانند نردههای مانع اجتناب شود. در سطح برنامه ریزیهای گستردهتر، برنامه ریزان باید از موانع بالقوهای که جادهها در مرز یا درون امکانات توریستی ایجاد میکنند، آگاه باشند.
پارکینگ: محوطههای پارکینگ باید بهطور مؤثر در برنامه ریزی پروژه یکپارچه شوند. یک استراتژی ساده و مفید شکستن محوطههای پارکینگ به محدودههای مجزا و کوچکتر است.
مسیرها: در جاهایی که لازم است از سطح زمین محافظت شود، مسیرها باید به صورت المانهایی محجوب و مثبت توسعه یابند. انتخاب مصالح، تغییر در سطوح و جهت به علاقه و لذت بازدید کننده میافزاید.
کبابپز و امکانات پیکنیک: هر تلاشی برای ساخت چنین امکاناتی باید در محیط اطراف یکپارچه شود. اغلب امکاناتی مانند نیمکت، میز و کبابپز توسط نرده، پارکینگ ماشین و سایر موانع از پوشش گیاهی اطراف جدا میشوند. طرح بندی بیقاعده نسبت به چیدمان خطی، فضای آرامتری ارائه مینماید.
پناهگاههای سایه دار: مصالح و فرم معماری این سازهها میتواند کمک کند تا در محیط اطراف یکپارچه شوند.
سرویسها: سرویسها نباید تأثیر سمعی یا بصری بر میهمان و بازدیدکنندگان داشته باشند و یا تأثیر آنها اندک باشد.
سطل آشغال: طراحی یکپارچه و سازگار جزئیات به ملاحظات دقیق چنین المانهایی نیاز دارد.
مبلمان خیابان: مبلمان بهدقت انتخاب شده میتواند فضا را بهبود داده، آنرا با فضای اطراف و تنظیمات معماری یکپارچه نماید.
روشنایی: روشنایی باید با تأکید بر حالت و زمینه انتخاب شده، فضایی آرام ایجاد نماید.
طرح نگهداری: نگهداری مناسب مؤلفه ضروری برای اطمینان از موفقیت بلند مدت هر پروژه توریستی است. یک برنامه نگهداری واقع گرایانه که همزمان با برنامه ریزی زیربنایی پروژه توسعه یافته باشد، در حفظ کیفیت اولیه و جذابیت مکان توریستی مؤثر خواهد بود. این امر در تداوم و ارتقای تصویر بنا ضروری است.
طرح نگهداری شامل برنامه ریزی برای امور مالی، زمان و کارکنان برای دورهای است که بلافاصله پس از تکمیل پروژه آغاز میشود. آیتمهایی که باید در این طرح در نظر گرفته شوند شامل تمامی خدمات، اقلام مناسب مانند مبلمان، نگهداری بنا و محوطه سازی است.
استفاده از جاذبههای طبیعی و مصنوعی در ساخت بناهای توریستی رواج دارد. سرمایه گذاران هوشمند با طرحهای ابتکاری جاذبههای طبیعی را مضاعف میکنند و با بهرهگیری از پتانسیلهای منطقه و وقایع مهمی که برای آن منطقه در پیشرو است برای جذب گردشگران برنامه ریزی میکنند، نمونهای از این نوع برنامه ریزی هوشمندانه را میتوان در پروژه سولار سیتی «Solar City» به خوبی مشاهده کرد، برای روشنتر شدن موضوع به بررسی این نمونه موردی میپردازیم.
سولار سیتی «Solar City»
المانی فراتر از یک سازه نمادین
پروژه سولار سیتی قرار است در خلیج شهر ریودوژانیرو
«Rio de Janeiro» و در جزیره کوتاندوبا «Cotonduba»
ساخته شود. این پروژه شامل سازهای عمودی است که با ایجاد تصویری قدرتمند، به نماد خوشامدگویی به بازیدکنندگان ریودوژانیرو که از هوا یا دریا به این شهر میرسند، تبدیل خواهد شد.
هدف از این پروژه تجدید نظر در مفهوم کلاسیک یک علامت مشخصه است. این مفهوم کمتر درباره یک سازه معماری نمادین و معنیدار، بلکه بازگشتی است به محتوا و چالشهای حقیقی و قریب الوقوع عصر پسا نفتی. این پروژه پیامی از یک جامعه رو به آینده و بیانگر نگرش چنین جامعهای است. این پروژه، در مقابل دیدگاه سنتی «بنا/شهر بهعنوان ماشین» قرار گرفته، انرژی مورد نیاز شهر ریودوژانیرو و شهروندان را با استفاده از منابع طبیعی تأمین خواهد کرد. پس از میزبانی اجلاس زمین سازمان ملل متحد در سال ۱۹۹۲، بار دیگر ریودوژانیرو نقطه آغاز یک حرکت در توسعه سازههای شهری سازگار با محیط زیست خواهد شد که شاید به نماد اولین اثر بازیهای المپیک بدون کربن تبدیل شود.
این پروژه شامل یک نیروگاه خورشیدی است که طی روز انرژی مورد نیاز شهر را تأمین خواهد کرد. انرژی مازاد برای پمپاژ آب دریا به برج مورد استفاده قرار خواهد گرفت. شب هنگام، این آب میتواند مجدداً رها شده، به کمک توربینها، الکتریسته مورد نیاز در شب را تولید نماید. این الکتریسته تولیدی میتواند در نور پردازی برج و یا مصارف شهری مورد استفاده قرار گیرد. در مناسبتهای خاص، این سازه ماشینی به یک آبشار شهری تبدیل میشود که نمادی از نیروهای طبیعت و همزمان، بیانگر آگاهی جمعی شهر از چشماندازهای شگفت اطراف آن نیز هست. دسترسی به ساختمان از طریق یک میدان که در ارتفاع ۶۰ متری از سطح دریا واقع شده، امکان پذیر میگردد. دسترسی به ورودی که در طبقه همکف قرار گرفته، از طریق یک آمفیتئاتر منتهی به ورودی طراحی شده است.
محوطه ورودی و آمفیتئاتر میتوانند بهعنوان مکانی برای گردهماییها و رویدادهای اجتماعی مورد استفاده قرار گیرند. سایر فضاهای عمومی نیز از این نقطه قابل دسترس هستند. کافه تریا و فروشگاهها، در زیر آبشار واقع شده، چشماندازی بینظیر پیشنهاد میکنند. یک آسانسور، بازدیدکنندگان را به سکو و بالکن شهری میرساند که میتوانند از آنجا چشماندازهای اطراف را مشاهده کنند. دفاتر اداری مستقیماً از طریق یک سالن انتظار قابل دسترس هستند. گردش درونی این بخش، از طریق ورودی اختصاصی و آسانسور سازماندهی شده است.
فضاهای نیمه عمومی در پشت ساختمان قرار گرفتهاند و میتوانند بهصورت مجزا مورد استفاده قرار گیرند. یک پلتفرم متحرک برای بانجی جامپینگ در ارتفاع ۹۰ متری در نظر گرفته شده است. بالکن شهری در بالای برج و در ارتفاع ۱۰۵ متری از سطح دریا واقع شده که بازدید کنندگان میتوانند دیدی ۳۶۰ درجه از چشماندازهای اطراف داشته و با راه رفتن روی یک پیاده روی شیشهای، آبشار را نیز تجربه کنند.
تأسیسات اقامتی در شبکه توریسم
مجموعه واحدهایی که برای اقامت توریست، خدمات اقامتی و یا خدماتی وابسته به آن را ارائه میدهند، تأسیسات اقامتی خوانده میشود؛ که عبارتند از هتل، متل، مسافرخانه یا مهمانپذیر، مهمانسرا، هتلآپارتمان، مجتمع توریستی، اردوگاه جهانگردی، پانسیون، کمپینگ، ویلا یا آپارتمان شخصی (خانه دوم).
ویلاهای خصوصی: به این نوع اقامتگاهها در ادبیات توریستی، خانه دوم «Secound home» نیز میگویند. خانههای دوم که عمدتاً در مناطق توریستی احداث میشوند، بهصورت اختصاصی توسط صاحبان و مهمانان آنها مورد استفاده قرار میگیرند. مسافران اینگونه خانهها هر چند که عملکرد توریستی دارند، از نظر اقامت به تأسیسات اقامتی موجود در محل وابسته نیستند ولی نیازهای روزمره خود را از مـحـل تهیه کــرده و از خدمات موجود در مناطق توریستی استفاده میکنند. (مراجعه نمایید به مقاله اقامتگاه ویلایی،
صفحه۸۰ این شماره از فصلنامه طراح).
کمپینگ: یک فعالیت تفریحی در فضای باز است. کسانی که مناطق شهری را برای به دست آوردن یک تجربه در دامن طبیعت ترک میکنند، معمولاً در کمپها به سر میبرند. اصطلاح کمپینگ، در کل میتواند شامل استفاده از چادر، کاروان، کابین یا هر ساختار اولیهای باشد. (مراجعه نمایید به مقاله کمپینگ پارک آلباتروس، صفحه ۷۷ این شماره از فصلنامه طراح).
اردوگاه جهانگردی: به مجموعهای از تأسیسات اقامتی منفرد گفته میشود که بهصورت واحدهای مجزا از هم در محوطهای باز، ساخته میشوند. عمدتاً این اردوگاهها دارای اتاقکهای کوچک و سادهای هستند که برای مشتریان کم درآمد در نظر گرفته میشوند.
مجتمع توریستی: به مجموعهای از تأسیسات اقامتی، پذیرایی، تفریحی، تفرجگاهی، ورزشی گفته میشود که دارای تأسیسات متنوع بوده و مهمانان ضمن اقامت در آنها میتوانند از خدمات جانبی دیگری که در آنها وجود دارد، استفاده نمایند، تأسیسات اقامتی در مجتمعهای توریستی متنوع است و میتواند بصورت اتاق، ویلا، آپارتمان، کمپینگ، محل پارک کاروان یا اتاقهای سیار که با اتومبیل یدک کشیده میشوند، باشد.
هتل آپارتمان: به اقامتگاههایی اتلاق میشود که واحد اقامتی در آنها نه بهصورت اتاق، بلکه بهصورت آپارتمان بوده و دارای اتاق خواب، پذیرایی، آشپزخانه و سرویس بهداشتی بوده و بهصورت مبله تجهیز شده و در اختیار مهمانان قرار میگیرد.
مهمانسرا: به اقامتگاههای اختصاصی گفته میشود که سازمانها و ادارات مختلف برای اسکان مهمانان خود احداث میکنند و معمولاً استفاده از آنها برای عموم مردم امکانپذیر نیست.
مسافرخانه یا مهمانپذیر: تأسیسات اقامتی ساده و ارزان قیمتی هستند که عموماً خدمات اقامتی ارائه میدهند و از نظر کیفیت، پایئنتر از هتلها قرار دارند.
متل : امروزه مسافران در مسیر حرکت میتوانند در اقامتگاههای بین راهی توقف کنند که متل نامیده شدهاند. متل از نظر لغوی ترکیبی از هتل و ماشین است. سادهترین تسهیلات بین راهی، قهوه خانه یا رستوران است که اتاق و تختی برای خوابیدن در اختیار مسافر قرار میدهند.
بهترین متلهای امروز دور تا دور یا کنار پارکینگ خودروها ساخته شده، دسترسی به اتاق را مستقیماً از پارکینگ، میسر میکنند. حتی تشریفات ثبت نام و تسویه حساب مسافر به صورت الکترونیکی انجام میشود و مراجعه مسافر به میز پذیرش ضرورت خود را از دست میدهد. متل بر خلاف هتل از تسهیلات کم اما سرعت بیشتری برخوردار است. مسافر میان راهی در جایی توقف میکند که سریع غذا بخورد، استراحت کند و دوباره به راه بیافتد تا در زمان پیش بینی شده به مقصد برسد. مسافر در استفاده از متل حتی همه چمدانهای خود را به اتاق نمیبرد، بلکه به بردن یک ساک اکتفا میکند و بقیه اثاث خود را در ماشین باقی میگذارد. به همین دلیل، معمولا در اتاق متل، جایی برای اثاثیه مهمان پیشبینی نمیشود.
هتل : مهمترین عضو معمارانه شبکه توریسم و به مفهوم یک مجتمع خدماتی با هدف کسب درآمد و سود، پدیده تکوین یافتهای است که پیشینه آن به انقلاب صنعتی اروپا بر میگردد، از انقلاب صنعتی تا به امروز دست کم چهار رویداد به رونق صنعت توریسم و هتل سازی و هتلداری کمک کرده است. نخستین عامل، تغییر الگوی تولید و مصرف انرژی از سوختهای گیاهی و حیوانی به زغال سنگ و سپس به انرژی هیدروکربنی از آغاز قرن بیستم( که امکان تحرک انسان را در مقیاس انبوه و سریع فراهم آورد). دوم، تولید انبوه صنعتی و گسترش تجارت، آن هم به مقیاس وسیع. سوم اختراع و رواج خودروی شخصی و ترن و هواپیما و امکان حرکت سریع و آسانتر و نهایتاً افزایش سطح درآمد مردم همراه با کاهش ساعات کار و افزایش اوقات فراغت.
هتل یک واحد اقتصادی بزرگ است و باید سودآور باشد، مگر اینکه اقتصاد آن به نظام گستردهتری وابسته باشد؛ مانند هتلی که یک نهاد یا صنعت خاص برای کارکنان و مهمانان خود میسازد و سود دهی مستقیم آن هدف سازنده نیست. اما اگر هتل را یک واحد درآمدزا بدانیم، اقتصاد آن به کل اقتصاد شبکه توریسم گره خورده است و میزان درآمدزایی آن وابسته به رفتار شبکه است و از هر اختلالی که به شبکه وارد شود، تأثیر میپذیرد.
اکنون با توجه به جایگاه پر اهمیت هتلها در شبکه توریسم، از بعد معماری و طراحی به بررسی نمونههای مطالعاتی در این زمینه میپردازیم و در شماره آتی نیز این موضوع را از نظر دور نخواهیم کرد، همچنین در ادامه بحث، نگاهی متفاوت به کمپ خواهیم داشت که نشان دهنده دید وسیع معمار نسبت به این فعالیت کم تشریفات است
هتل شراتون دمیشا «Sheraton Dameisha Resort»
شنژن ، چین
در اوایل دهه ۱۹۷۰، شنژن « Shenzhen» یک دهکده ماهیگیری با ۲۰۰۰ نفر جمعیت بود. نزدیکیاش با هنگ کنک به ساخت اولین منطقه اقتصادی در دلتای پرل ریور «Pearl River Delta» منجر شد که باعث شود این منطقه به یکی از پویاترین شهرهای چین تبدیل شود که با رشدی سریع، بیش از ۶ میلیون نفر جمعیت دارد.
اقتصاد دلتای پرل ریور با ۲۳۰ کیلومتر ساحل، مبتنی بر کارخانجات صنعتی بین المللی است که با ناوگان ترابری پشتیبانی شده است. خلیج دپنگ «Dapeng Bay» در بخش شرقی نوار ساحلی شنژن است و روستای دمیشا «Dameisha» با ساحل ماسهای سفید و با شیبی که به تندی افزایش مییابد، حلقهای از تپهها حول خلیج شکل داده است. این نوار ساحلی همان جایی است که سایت هتل در آن واقع شده است.
تری فارل «Terry Farrell» هتلی طراحی کرده است که پاسخی به محیط طبیعی پیرامونش است و به خوبی با آن یکپارچه شده است. این طراح با به چالش طلبیدن قراردادهای مرسوم، هتلی مدرن با معماری معاصر طراحی کرده است که نقطه عطفی در منطقه بشمار میرود.
درخواست کارفرما، ایجاد یک تفرجگاه مجلل شامل ۳۶۸ اتاق با چشماندازی شگفت از اقیانوس، امکانات کنفرانس و نمایشگاه، رستورانهای متعدد، مراکز سلامتی، مرکز تناسب اندام، استخرهای شنا و دو ویلای لوکس خصوصی بود. ضمن اینکه فرصتهای ارائه شده توسط توپوگرافی ساحل و چشماندازهای باشکوه اطراف به حداکثر رسانده شود.
این هتل که در بزرگترین ساحل عمومی نزدیک به شنژن واقع شده، تنها هتلی است که میهمانان میتوانند مستقیماً از هتل به ساحل برسند. این تفرجگاه پنج ستاره جایزه بهترین طرح معماری ساحلی چین را بدست آورده است و توسط گروه هتلهای شرایتون مدیریت و اداره میشود.
سایت این هتل موقعیت جغرافیایی مطلوبی دارد که شامل جهت گیری جنوب، ساحل اختصاصی به گستردگی ۵/۲ کیلومتر، چشمانداز باز به اقیانوس، ساحل با شنهای سفید، کیفیت شفاف آب، پارک اکولوژیک اسکله مجاور و کوه گسترده در پس زمینه است. این هتل، اولین تفرجگاه پنج ستاره ساحلی است که تقریباً ۲۵ کیلومتر از مرکز شهر شنژن و ۳۸ کیلومتر از بخش مرکزی هنگکنگ فاصله دارد و مانند اژدهای سنتی چینی حول سایت خود انحنا یافته تا تمامی اتاقها دیدی از اقیانوس داشته باشند.
در طراحی این هتل از لفظ هاله «aura» الهام گرفته شده و به مفهوم درک نیروهای نامرئی اطراف سایت است. این مفهوم در وضعیتهای طبیعی و زودگذر المانهای جغرافیایی و طبیعی مجاور آشکار شده، با ایجاد فضایی ممتاز، روحی منحصربهفرد و حس مکان، آن چیزی را یادآوری میکند که در اساطیر رومی بهعنوان روح محافظ یک مکان به آن اشاره شده است.
ویژگیهای طبیعی هاله از اقیانوس، امواج، بادها و کوههای اطراف، در یک بنا تجسم یافتهاند که روحی ممتاز، شکلی ارگانیک و حسی پویا دارد، به خواست مشتری و سایت پاسخ گفته و با المانهای طبیعی هماهنگ است.
برنامه ریزی این هتل نتیجه یک پروسه طراحی خلاق، دشوار و اندیشمندانه براساس سازهای با جهت گیری شرق-غرب با محور طولی سایت است تا چشمانداز اقیانوس و دید جنوب بیشینه شود. کریدور عمومی در سمت کوه و اتاقها در سمت دریا واقع شدهاند.
محدودیتهای مرزی سایت، موانع و محدودیت ارتفاع، به معنای یک توده ساختمانی تک وجهی بود. این امر فرصتی برای یک پلان منحنی شکل ایجاد کرد که مطابق با موانع سایت باشد، حریم ساحل را بیشینه نماید و تمام اتاقها دید اقیانوس داشته باشند.
فرم ساختمان، طراحی و پیوستگی اجزاء از یک شکل سیال و مواج تبعیت میکند که زاویه قائمه ندارد. هر چیز مجموعهای پرتو وار با پیچشهای متعدد است، که درونمای آن یادآور امواج، منحنی سینوسی و شبحی از کوهها است.
چشمانداز، الحاقی بر معماری است که با تالاب مجاور سایت، تکمیل کننده ترکیب و آرایش چشمانداز است. ترکیب مواج هتل در محیط اطراف ادغام میشود تا رابطه همزیستی و حس مکان را ایجاد نماید.
آرایش نامتعارف شعاعی و منحنی شکل طرح ساختمان، بسیار پیچیده است. تنظیم هندسی شعاعهای مختلف چالشی بزرگ در طراحی و نیازمند ملاحظهای دقیق بوده است. ساده سازی ترکیب به گونهای که بسته به طرح، فقط پنج نوع اتاق محدب یا مقعر وجود داشته باشد، دستاوردی بزرگ بوده است.
خواسته مشتری داشتنن نمای روشن ۵ متری در سطح شیشهای خارجی، نمایی شفاف از اقیانوس، یک بالکن با دو متر عرض، حمام مجلل و بدون دید مزاحم است. اتاقهای ۴۵ مترمربعی این هتل بزرگتر از الزام یک هتل ۵ ستاره مجلل است . این اتاقها انعطافپذیر و به اندازه کافی بزرگ هستند تا ترکیبات مختلفی از طرحهای چیدمان را داشته باشند. چالش، کارآمد ساختن اتاقها و در عین حال بیشینه نمودن تعداد اتاقها بود.
درحالیکه شکل پلان، ارگانیک و سیال به نظر میرسد، کارکردهای هتل در یک سر متمایز و قابل شناسایی، بدنه و دنباله، به سمت غرب، میانه و شرق سازماندهی و تنظیم شده است.
تمایل به ایجاد یک ساختمان پویاتر که حس حرکت را در خود دارد، طراحان را وا داشته است ارتفاع سقف برج را با بالا بردن و زاویه دار کردن توده ساختمانی در رأس، تغییر دهند. رأس، بهصورت یک ساختار معلق بالاتر برده شده، درنتیجه یک فضای خالی در زیر ایجاد شده است که آنرا تبدیل به یک ویژگی برجسته کرده و شامل سوئیتهای اجرایی و ریاست است.
سناریوهای مختلفی برای بررسی نحوه پشتیبانی از ساختار پیش آمده مد نظر قرار گرفتند که از یک ستون منفرد عظیم تا ستونهای تکی سر باریک، تغییر میکردند. این مسئله از دید سازهای چالشی پیچیده و عمده بود. در نهایت، برای پشتیبانی از ساختار ۳۰ متری منحنی شکل و پیش آمده، از ستونهای وی شکل «V» استفاده شد.
شکل سقف و مواجیت تودهای، با بالاترین نقطه در رأس با بدنهای دنبال میشود که اتاقهای عادی هتل را در خود جای میدهد. در بدنه ساختمان، یک فضای خالی بهعنوان یک فضای باز سرپوشیده، تعبیه شده که نفوذپذیری و تحرک هوا را از طریق سایت و گوشههای دنباله به سمت پایین ممکن میسازد.
تجربه هتل در ورودی سایت با یک سفر پر پیچ و خم همراه جادهای که با درختان نخل آراسته شده و دید اجمالی از شکل مواج ساختمان را آشکار میکند، آغاز میشود. میهمانان به در ورودی بزرگ نزدیک شده و به لابی وارد میشوند. لابی فضایی بزرگ است که بیشترین تأثیر را بر میهمانان و بازدیدکنندگان دارد. آنها میدانند که به مقصد رسیدهاند و نمای وسیع اقیانوس فراسو، بر ضریب شگفتی این مکان میافزاید.
لابی ورودی، قلب مرکزی ساختمان است و نقطه ورود به هتل را مشخص میکند – یک صدف با ساختار هندسی غیر خطی به گسترگی ۵۰ متر و ارتفاع ۳۵ متر. با وجود نامتقارن بودن هندسه ساختار، شکل گنبدی آن، داشتن سازهای خود پشتیبان و بینیاز از ستونهای داخلی را ممکن میسازد.
طراحی، با الهام از طبیعت باشکوه اقیانوس، امواج و کوهها، پذیرای المانهای ایجاد کننده حس مکان است که در ساختمانی تندیس گونه و دارای روحی ممتاز و در قالبی ارگانیک وپویا تجسم یافتهاند.
طراحی داخلی این هتل توسط شرکت «AB Concept Ltd» انجام شده است. این هتل، پاسخی به محیط طبیعی اطرافش است و به خوبی با آن یکپارچه شده است. برخلاف هتلهای تجاری متداول، این هتل مجلل الهامی از فضای یک تفرجگاه است. چالش عمده در پروسه طراحی شکل منحنی شکل هتل در امتداد ساحل بود. این شکل غیر معمول، در طرح و چیدمان رستورانها محدودیت ایجاد میکند. تیم طراحی راهحلهای ممکن را مورد بررسی قرار دادند. گرفتن فرم منحنی شکل از معماری و ملایم کردن آن با ظرافتی شاعرانه، روشی بود که برای حل این مشکل مد نظر قرار گرفت.
رستوران چینی دراگون کورت «Dragon Court» در طبقه اول قرار گرفته و وسعتی به مساحت ۲۷۰۰ متر مربع را اشغال کرده است. رستوران چشماندازی پانورامایی از اقیانوس دارد. با صحنه پردازی شبیه به حیاطهای خصوصی، محوطههای پذیرایی و اتاقهای VIP بسیار دلپذیر دکور شدهاند. برای بهبود تأثیر پلان منحنی شکل، یک گذار الگوهای دیوار و سایه و یک الهام هنری، بهطور موزون با ظاهر منحنی دیوارها ترکیب شده است.
صحنه پردازی رستوران فیست «Feast» که یک رستوران ۱۷۰۰ مترمربعی در کنار ساحل است، یک تجربه تعاملی و پر انرژی است که با الهام از لطافت باد، فضایی گرم و دلپذیر دارد و با صفحات کریستال و مصنوعات بیآلایش، آراسته شده است.
رستوران دیگر، کاپری «Capri» با مساحت ۱۶۵۰ مترمربع، یک رستوران ایتالیایی با المانهای ژاپنی است که در طراحی آن از ایده ماه کامل الهام گرفته شده است. المانهای خاص مانند کارهای هنری مدور و کریدور دومین طبقه همگی در هماهنگی با محیط آرام مد نظر طراح هستند.
طراحی چشمانداز مفهوم المانهای زیر را بهکار میگیرد:
سرزندگی معماری با سطوح افقی موازیاش توصیف شده است. چشمانداز این توصیف را با بیان خطوط توپوگرافیک از طریق تغییرات مواج ایجاد شده توسط ساختمان، ادامه میدهد. در پلان، نوارهایی متحدالمرکز از سنگفرشها به رنگهای قهوهای و ماسهای گردشگاههایی ایجاد میکند که حول ساختمان جریان دارند.
چراغهای تندیس شکل بهعنوان نشانه و مشخص کننده مسیر، مورد استفاده قرار گرفتهاند. یک سلسله مراتب از نقاط کانونی بالا و گروهبندیهای تندیسگونه، که شامل مشخص کنندههای متوسط مسیر و چراغهای کوچک است.
مضمون معماری، ارائه دهنده یک المان سرزنده برای باغ ساحلی است. نتیجه طراحی، تغییرات در سطح زمین است که مسیرهای در جریان با راههای برجسته مکمل انحنای ساختمان و چراغها، فوارهها و درختها را بهطور برجسته نمایان میسازد.
استخر آبشاری ورودی، شامل صخرههای بزرگی است که در یک باغ استوایی قرار گرفتهاند. نزدیکی باغ تفرجگاه به ساحل اقیانوس و تغییر سطوح آن یک طراحی منحصر بهفرد ایجاد کرده است که در استفاده از سطوح پیوسته در محوطه استخر با تراسبندی و دیوارههای آبی مقابل ساحل نمود یافته است.
استخر ۴۰۰۰ مترمربعی هتل شامل سه بخش است که با درختهای نخل و پلهای تندیسگون از هم جدا شدهاند. یک استخر خانوادگی امن نیز برای بچهها ایجاد شده است تحت نظارت خانواده به بازی بپردازند. این محوطههای آرام، چشماندازهایی آرام و رمانتیک از اقیانوس را ارائه میکنند.
در این هتل، امکاناتی نیز برای برپایی نمایشگاه و کنفرانس فراهم آمده است.
دروبانتی تاور « Dorobanti Tower »
بخارست – رومانی
پایتخت رومانی میزبان برج پیشنهادی معمار برجسته زاها حدید «Zaha Hadid» به ارتفاع ۲۰۰ متر خواهد بود. این برج که دروبانتی تاور نام دارد، برای به هم پیوستن ترکیب آمیخته معماری تاریخی، معماری کمونیستی و معماری مدرن در بخارست پیشنهاد شده و در صورت تصویب ۸۰ متر بلندتر از مرتفعترین ساختمان شهر خواهد بود. این پروژه شامل هتل ۵ ستاره، آپارتمانهای مسکونی و مرکز خرید است که بهعنوان مرکزی توریستی در شهر بخارست رومانی، ساخته خواهد شد.
دروبانتی تاور برای برپایی حضوری نمادین در قلب بخارست طراحی شده است. برج جدید ترکیبی منحصربفرد از ظاهر ممتاز، ساختار هوشمندانه و کیفیت زندگی در ارتفاع بالا در آسمان را در خود دارد. خلوص شکل ظاهری آن نقطه عطفی برازنده در قلب بخارست خواهد بود. مفهوم این طراحی زاها حدید، پیوند معماری و مهندسی است که یک شبکه مش دارای ساختاری پر پیچ و خم را یکپارچه نموده و بهصورت طبیعی تغییر برنامه هتل، امکانات و آپارتمانهای مسکونی را بیان میکند.
سایت دروبانتی تاور در قلب بخارست، در غرب پیازا رومانا «Piaza Romana» و تقریباً در شش کیلومتری جنوب فرودگاه بین المللی واقع شده است که بهطور خلاصه یک محدوده ۱۰۰۰۰۰ مترمربعی چند منظوره است. پروژه دروبانتی تاور شامل یک هتل ۵ ستاره به وسعت ۳۴۰۰۰ مترمربع (شامل چندین رستوران و یک مرکز همایش) و آپارتمانهای مجلل به وسعت ۳۵۰۰۰ مترمربع است. بهعلاوه، ۴۶۰۰ مترمربع از سطوح پایینتر، به مرکز خرید اختصاص یافته که در دسترس عموم خواهد بود. این فضای عمومی بیانگر یک جاذبه عمده در فضای متراکم شهری بوده، یک فضای ملاقات جدید عمده و مرکز خرید شهری را پیشنهاد میکند.
پارامترهای شهری، محدودیتهای سایت و برنامه ساختمان، ظاهر زیبای ساختمان را شکل دادهاند. هندسه منحصر بفرد سازه پاسخی به ساختار شهری و نقطه مقابل سازهای کمونیستی گذشته بخارست است. درو بانتی تاور با ظاهری متغییر و پویا در حین اجتناب از تکرار بیحاصل، هویتی متمایز ایجاد میکند. ظاهر الماس گونهی بنا از مرکز به سمت بالا و پایین مخروطی شده است. پس رفت بالای سازهی دروبانتی تاور، نور آفتاب و دید بیشتر همسایگیهای مجاور را تضمین مینماید. در حالیکه افست در سطح زمین فضای عمومی و یک میدان ورودی مناسب در جلوی برج ایجاد خواهد کرد.
دو ویلای مجاور بنا در جای خود باقی خواهند ماند. با توجه به مقررات برنامهریزی، خط محیطی سایت، سه تا پنج متر افست شده است. بهعلاوه، مشتری میخواهد ساختمانهای گوشه شمال شرقی دست نخورده باقی بماند. تمامی محدودیتهای فوق به طرح ساختمانی باریک و دندانهدار انجامید.
سازه ۱۰۰۰۰۰ مترمربعی و چند منظوره دروبانتی تاور در قلب شهر بخارست، در بر گیرنده پارکینگ زیر زمینی، فروشگاه، رستوران، مرکز همایش، بوفه، امکانات تفریحی و آپارتمانهای مسکونی است.
پروفیلهای فولادی پر شده از بتن با تبعیت از شکل امواج سینوسی از پایین تا بالای برج، با ایجاد هویتی مشخص، طراحی برج را تکمیل میکنند. پر کردن پروفیلهای فولادی با بتن، سازه را تقویت کرده، پروفیلهای فولادی را در برابر آتش مقاوم خواهد ساخت. ساختار نمای دروبانتی تاور، مطابق با طرح ساختمان و نیروهای وارد شده به سازه است.
در پایین، شبکه نما بدلیل ارتفاع برج و مطابق با نیاز سازهای برج، متراکمتر است تا ظرفیت مورد نیاز تحمل بار برای سازه فراهم آید. در سطح فنی، متراکم ساختن سازه، برآمدگیهای سختی ایجاد کرده است. بهعلاوه، یک سازه ثانویه از فریمهای فولادی اصلی حمایت میکند. از آنجا که شبکه دومین سازه نشان دهنده ارتفاع طبقات است، به این برج ۲۰۰ متری مقیاسی انسانی نیز بخشیده است. علاوه بر این، دومین سازه میتواند برای حمایت از پنلهای شیشهای اضافی که برای ایجاد سایه مورد استفاده قرار میگیرند، بهکار رود.
دروبانتی تاور به دلیل رویکرد مثبت خود در عرصه عمومی قابل تشخیص خواهد بود. چشمانداز، یک فرش بتنی پیچیده با سطحی پیوسته است که سه خیابان مجاور برج را به یکدیگر میپیوندد. دگردیسی در چشمانداز، محدودههای نشیمن، حوضچههای آب، فضاهای سبز، شامل درختها و یک تراس مرتفع، را شکل میدهد.
سه خیابان دروبانتی تاور را احاطه کردهاند. بهدلیل وضعیت و موقعیت سایت، پیشنهاد زاها حدید جدا کردن دسترسی پیاده و سواره از یکدیگر است. طبقه همکف نیز به سه محوطه لابی تقسیم شده است که بهطور مستقل در اختیار هتل، آپارتمانها و مرکز خرید هستند. به این ترتیب دسترسی به هر بخش مجزا و کنترل شده خواهد بود.
هتل ویدارا «Vdara Hotel & Spa»
لاس وگاس ، ایالات متحده
هتل ویدارا با ۱۴۹۵ اتاق و با هزینه ۵/۸ میلیارد دلار در اول دسامبر سال ۲۰۰۹ افتتاح شد. این ساختمان که در شمالیترین بخش سیتیسنتر در لاسوگاس قرار گرفته شامل سه حجم عمودی دارای انحنا است که شبیه به کتابهای یک قفسه که در یک ردیف قرار نگرفته باشند، از یکدیگر افست شدهاند. ساختمان با ۳۰۰۰ پنل شیشهای دوجداره پوشانده شده تا انرژی لازم جهت سرمایش و گرمایش به طور مؤثر مورد استفاده قرار گیرد.
مشخصه این هتل و مرکز سلامتی«Spa» ۵۷ طبقه که ۶/۱ میلیون فوتمربع وسعت دارد، مقطع باریک و انحنای آن است که از هر ارتفاع چشماندازی متفاوت فراهم میآورد. سه برج هلالی و با سه ارتفاع مختلف، این آسمانخراش هلالی شکل را تشکیل دادهاند. این احجام با رنگهای سطوح راهراه خود و بیشتر از طریق تورفتگیهای عمیق مابین آنها، متمایز شدهاند. هویت مدرن ساختمان با ظاهر و نوارهای متناوب از شیشه انعکاس دهنده نور و منظره، و شیشههای سیاه و سفید مات تعبیه شده در سطوح مختلف نمای خارجی، به ترکیبی منحصربهفرد دست یافته است.
ظاهر هتل تضمین میکند که اقامت در آن با هر جای دیگری متفاوت خواهد بود. ۱۴۹۵ سوئیت این هتل عریض و کم عمق هستند تا چشمانداز و استفاده از نور طبیعی بهینه شود.
دیوار حائل افقی، چشماندازهای شهر و صحرای گسترده فراسو را قاب میگیرد. در نمای خارجی با استفاده از نوارهای متناوب از شیشه اسپاندرل۱ اسید سای و انعکاس دهنده نور به رنگهای سیاه و سفید که در سطوح مختلف قرار گرفتهاند، به ترکیبی مواج دست یافته است. ویدارا مدرن، سبک و به دور از نگارهها یا پیرایهها، با سایر سازههای اطرافش در شهر لاسوگاس، تضادی منحصربهفرد دارد.
استخری منحنی شکل، لابی اصلی را در خود جای داده است. نقطه کانونی لابی یک بوفه و محل استراحت با صندلیهای فضای باز، به یک رستوران به نام سیلک رود « Silk Road » منتهی میشود که معماری داخلی آن توسط کریم رشید «Karim Rashid» طراحی شده است. سیلک رود، یک نگرش چند فرهنگی استادانه است که در آن طعم مدیترانهای و بازار تجارت با شکوه و جلال به مسیر بازرگانان برخورد میکنند. در طول روز نور طبیعی رنگهای زنده و درخشان اتاق را روشن میکند در حالیکه در شب، نور ظریف محیط، فضایی صمیمی و زنده فراهم میآورد. الگوهای ظریف معماری داخلی این رستوران بازتاب دهنده پردههای پرنقش آسیایی است. رنگهای استفاده شده، سفید، صورتی، طلایی براق در شیشه، فلز، سقفهای چوبی روشن و فایبرگلاس هستند. کنتراست آینه طلایی با پنجرههای صورتی و ورودی شیشهای فضایی باور نکردنی ایجاد کرده است. مبلمان استفاده شده در این رستوران از جنس فایبر گلاس است و توسط کریم رشید طراحی شده است.
سایر امکانات شامل یک مرکز سلامت و زیبایی دو طبقه – یک مرکز سلامت آبهای معدنی، سالن و مرکز تناسب اندام با امکانات ورزشی، محل استراحت و استخر هوایی (در ارتفاع)، یک استخر رو به سمت جنوب برای استفاده طولانی مدت از آفتاب، کابینهای خصوصی آب معدنی و استخرهای نیمه خصوصی مخصوص شیرجه است. هتل شامل مرکز کنفرانس با اتاقهای ملاقات، یک سالن ۴۰۰۰ فوتمربعی قابل تفکیک، اتاق مخصوص جلسات هیأت مدیره، یک سالن پیش رزرو با سرویس دهی آشپزخانه هتل نیز هست.
۱۴۹۵ سوئیت هتل ویدارا در مقایسه با اتاقهای بیشتر هتلها و آپارتمانهای مسکونی، عریض و کم عمق هستند در نتیجه در آنها چشمانداز و نفوذ پذیری نور روز بیشینه شده است. فایده دیگر پلان شطرنجی با سه قوس، ایجاد اتاقهای شش گوشه در مقایسه با اتاقهای چهار گوشه ساختمانهای سنتی است.
هتل و مرکز سلامتی ویدارا، برای دستیابی به گواهینامه طلایی LEED طراحی شده بود و آن را به دست آورد. خصوصیات پایداری و سازگاری با محیط زیست این بنا شامل استفاده از مصالح ساختمانی مطابق با اکولوژی (محلی و با VOC پائین) و استفاده از سطوح با رنگهای سبک در استخر و سقف است که از تأثیر افزایش دما در محدودههای شهری که به دلیل انتشار آلایندهها روی میدهد، میکاهند. بهعلاوه، مصالح استفاده شده در ساخت و ساز با دقت مدیریت شدند تا ضایعات به حداقل برسد. به دلیل موقعیت پروژه در صحرای موهاوی، اقداماتی برای کاهش مصرف آب انجام شد که شامل تجهیزات لوله کشی کم جریان و کارآمد آب و محوطه سازی بومی است.
سیتیسنتر با وسعت ۶۷ جریب در نوار لاسوگاس و بزرگراه بین ایالتی قرار گرفته است و با دو ملک دیگر MGM به نامهای بلاجیو «Bellagio» در شمال و مونت کارلو «Monte Carlo» در جنوب، هم مرز است. کمپانی MGM، با هدف ساخت یک تفرجگاه جدید تصمیم گرفت از دیدگاههای سنتی طراحی تفرجگاه عبور کرده، معماری معاصر، ظرفیت بالا و شهرسازی چند منظوره را بهعنوان مشخصه بنا برگزیند.
بر این اساس و به دنبال پیگیری آن در سطح معماران مشهور بین المللی، قرار شد هر کدام یکی از شش ساختمان را که طرح کلی را تشکیل میداند، طراحی کنند. رافائل وینولی« Rafael Viñoly» برای طراحی ویدارا انتخاب شد و پس از ارسال RFP، این مأموریت به وینولی محول شد.
طرح نهایی علاوه بر هتل ویدارا، شامل تفرجگاه اریا «ARIA» طراحی شده توسط پلی کلارک «Pelli Clarke»، کریستالز «Crystals» یک منطقه شامل فروشگاه، غذاخوری و امکانات تفریحی طراحی شده در استودیوی دانیل لیبسکیند «Daniel Libeskind»، برجهای مسکونی دوقلوی ویر «Veer Towers» با طرح هلموت جان«Helmut Jahn»، هتل ماندرین «Mandarin» حاصل طراحی کوهن پترسون فاکس«Kohn Pedersen Fox» و هتل هارمون «Harmon» که طرح آن توسط نورمن فاستر و شرکاء تهیه شده نیز وجود دارد.
هرمیتاژ پلازا « Hermitage Plaza »
پاریس – فرانسه
«هرمیتاژ پلازا» پروژهای در حال پیشرفت در پاریس است که توسط نورمن فاستر و همکاران«Foster & Partners» طراحی شده است. این مجتمع، انجمنی جدید در شرق لادیفانس «La Défense» ایجاد خواهد کرد که تا رود سن «Seine» امتداد خواهد داشت و شامل کافه، مرکز خرید و یک میدان عمومی آفتاب گیر است. پروژه ترکیبی از دو ساختمان به ارتفاع ۳۲۳ متر است – بلندترین برجهای چند منظوره در اروپای غربی – که نمادی مشخص در افق شهر پاریس خواهد بود. این پروژه در نظر دارد با ایجاد مجتمعی پرظرفیت و پایدار، روحی تازه به منطقه شرق لادیفانس بدمد. این دو برج، یک هتل، مرکز سلامت «Spa»، آپارتمانهای پانورامیک، دفاتر اداری و خدماتی و مراکز خرید را در خود جای خواهند داد.
این دو برج با تشکیل دو مثلث به هم پیوسته در پلان، در طبقه همکف روبروی یکدیگر قرار گرفتهاند. دو برج، باز و نفوذپذیر حول یک میدان عمومی سر برافراشتهاند تا مردم را به ورود به سایت تشویق نمایند. با افزایش ارتفاع، برجها تغییر شکل داده به سمت خارج متمایل میشوند تا نماهای سراسر پاریس را نشان دهند. پنلهای براق نمای برجها نور را میگیرند و خورشید با تغییر جهت طی روز، به تراشهای مختلف نما جان میبخشد. زاویه پنلها، ایجاد سایه توسط آنها را بهبود داده و هواکشها میتوانند برای کشیدن هوای تازه به داخل باز شوند. این دو استراتژی زیست محیطی، رتبه بندی عالی BREEAM 2 را هدف گرفتهاند. سازه دیاگرید این طرح بسیار کارا بوده، بر ابعاد زیبای برجها تأکید دارد.
یک پودیوم کریستال شکل با دو ساختمان مجزا که یک گالری و سالن کنفرانس را در خود جای می دهند، در بر دارنده فضاهای اداری است. میدان – که با پوشاندن مسیر شلوغ در زیر یک سکوی آراسته ایجاد شده است – به نرمی به سمت پایین و لبه آب، شیب میگیرد و با کافهها و رستورانهای جدید مشخص شده است. این پروژه در پیوند با برنامهریزیهای زیر بنایی EPAD، پروژه بازسازی کنارههای رودخانه را تقویت خواهد کرد. این پروژه قرار است در سال ۲۰۱۴ تکمیل شود.
نورمن فاستر، معمار این پروژه در این باره گفته است: هرمیتاز پلازا یک اجتماع ۲۴ ساعته ایجاد خواهد کرد که کناره رودخانه را بازسازی کرده، زندگی جدیدی به بخش تجاری شهر تزریق خواهد کرد. متممی بر افق شهر پاریس که با فراهم آوردن یک میدان عمومی منتهی به کناره رودخانه، مقصدی جدید در شهر ایجاد خواهد نمود.
هتل کرون متروپل «Crown Metropol»
ملبورن – استرالیا
ایجاد هتل «کرون متروپل» با هزینه ۳۰۰ میلیون دلار چالشی بود که توسط شرکت بیتس اسمارت «Bates Smart» که یک شرکت استرالیایی از معماران و طراحان داخلی است، پذیرفته شد. این هتل، جدیدترین هتل در استرالیا و چهارمین پروژه هتل کرون بود که توسط شرکت بیتس اسمارت انجام شد. سه پروژهی دیگر عبارتند از: کرون تاور
«Crown Tower» (سال ۱۹۹۷)، کرون پرومند «Crown Promenade» (سال ۲۰۰۳)، کرون تاور، ماکائو «Crown Towers, Macau» (سال ۲۰۰۹).
هتل ۲۸ طبقه کرون متروپل، هتلی مدرن و متمایز با ظاهری مواج است. این هتل، دارای ورودی زیبا، ۶۵۸ اتاق پر نور، مرکز سلامت مجلل واقع در طبقات بالایی هتل، یک بوفه و تراس در طبقه ۲۸، رستوران، امکانات برپایی اجتماعات، مرکز تجاری اختصاصی و امکانات آموزش و استخدام در سطح جهانی است.
هدف کرون متروپل دستیابی به ترکیبی دینامیک و باطراوت بود. معماران دست اندر کار طراحی هتل، سنت را به چالش طلبیده و تلاش داشتند با افزودن المانهای نامتعارف و تیره، با اشکال چشمگیر و زمینی، محیطی الهام گرفته از طبیعت ایجاد کنند.
از اتاقهای شیک، استودیوها و فضاهای زیر سقف گرفته تا مرکز سلامتی و فضاهای عمومی چشمگیر، مصالح طبیعی در رنگهای خنثی بافت و گرمی ایجاد کردهاند در حالیکه شاتهایی از رنگ که توسط فرشها و به خصوص آثار هنری هنرمندان استرالیایی و هنرمندان بینالمللی و لوازم جانبی به محیط وارد شدهاند، به آن گرمی و هیجان بخشیده است.
فرم S مانند برج این هتل و پودیوم فعال آن، دروازهای قابل توجه و به یاد ماندنی برای ملبورن «Melbourne» ایجاد کرده است. با الهام از جیوه مایع، خطوط ملایم برج با پوششی درخشان و بازتابنده بهبود یافتهاند. تیغههای نازک یا بالهها در نما با حرکت حول ساختمان پدیدار یا ناپدید میشوند تا بازتاب ظاهری بنا در نور روز بهبود یابد.ظاهر سیال ساختمان، بهطور یکپارچه به فضای داخلی مدرن هتل جریان مییابد. نتیجه، هتلی پالایش یافته در کلاس بین المللی است که ملبورن را از زاویه معماری معاصر به نمایش گذاشته است.
تیمی متشکل از ۴۸ معمار و طراح داخلی از شرکت بیتس اسمارت، ۳۶ ماه بر روی طراحی و تحویل هتل جدید کار کردند تا توانایی منحصربهفردشان را در طراحی از داخل به خارج و از خارج به داخل، به نمایش بگذارند. بیتس اسمارت تمامی جنبههای پروسه طراحی را از ابتدا تا انتها؛ از برنامهریزی زیربنایی و طراحی شهری تا معماری و طراحی داخلی و در نهایت، چیدمان لوازم، مدیریت کرد.
طراحی هتل نهتنها از جنبه زیبا شناختی، که از نظر استاندارهای کارایی و عملکرد فنی در معماری و طراحی داخلی به اهداف مورد نظر دست یافته است.
هتل ای. اُ. اس. آکاپولکو «EOS Acapulco»
آکاپولکو – مکزیک
سازهای بینظیر با پیوند آبی بیکران آسمان و دریا، EOS را به ظهور رسانده است. جدیدترین پروژه انجام شده توسط معمار، دانیل پرز-گیل «Daniel Perez-Gil» که قرار است با داشتن چشماندازهایی دیدنی و جذاب از شهر آکاپولکو «Acapulco»، موقعیت استراتژیک به دلیل نزدیکی با فرودگاه بین المللی و نیز خلیج، این مکان گردشگری زیبا، منحصر بفردترین بنا در مکزیک باشد.
پروژه EOS بهصورت دو ساختمان در ۵ و ۶ طبقه طرحریزی شده که در آن هر آپارتمان، برجسته نمودن نما در فضاهای داخلی مانند اتاق نشیمن، غذا خوری، تراسها، اتاق خواب اصلی و استخر شنای خصوصی که از نظر بصری به دریا پیوسته است و نیز فضاهایی با ارتفاع دو برابر، فضایی منحصر بفرد و خصوصی را ایجاد کرده است.
به دلیل شیب نزولی زمین –یکی از مهمترین چالشهای طراحی- سقف بالاترین آپارتمان بهعنوان پارکینگ مورد استفاده قرار گرفته است؛ این بخش در سطح پیاده رو واقع شده و از این نقطه سایر آپارتمانها به سمت پایین توسعه یافتهاند که از طریق رمپ و پل به این مسیرها دسترسی دارند و به پلهها و آسانسور مرکزی واقع در دسترسی اصلی متصل شدهاند.
شفافیت، مهمترین مقوله در هر یک از فضاهایی است که همواره در طول روز در هماهنگی با نور هستند و در طول شب با نور پردازی غیر مستقیم فضایی ایجاد میکنند که بر بازتابها، سایهها و روشنایی فضاهای باز مختلف و چشماندازهای بینظیر آنها تأکید دارد.
دیوارهای سفید، بتن مشهود، فولاد و آلومینیوم، شیشههای شفاف و صیقل یافته، کف مرمری و چوب، فضاهای داخلی و خارجی را با یکدیگر پیوند میدهد. همراه با مواد طبیعی، ادغام آب و نور در تطبیق جزئیات مؤثر در احجام محرک حواس، نقشی اساسی داشته، بیانگر دیدگاهی نوآورانه در طراحی است.
امکاناتی مانند سالن بدنسازی، زمین نتیس، مرکز سلامت و بوفه فضای باز مستقیماً به استخر شنای اصلی که یکی از مهمترین جاذبههای این ساختمان است، متصل شدهاند. در فضای خارجی، هر چیز به این مکان نزدیک است و چنین طرح ریزی شده که ارتباطی مستقیم در فعالیتهای فضای خارجی وجود داشته باشد. چون در جایی که در آن چشمانداز فاکتور اصلی زندگی در یک مکان توریستی است، شیوه زندگی نیز باید در راستای این هدف بوده به آسایش روحی و جسمی کمک کند.
تفرجگاه و مرکز سلامت اسپارکلیگ هیل
«Sparkling Hill Health and Wellness Resort»
ونکوور – کانادا
تفرجگاه و مرکز سلامت اسپارکلیگ هیل، تفرجگاهی است که با الهام از طرحهای اروپایی ساخته شده است. این تفرجگاه در سایتی به وسعت ۱۸۸ هکتار در ورنون «Vernon» در شمال ونکوور «Vancouver» واقع شده و به دریاچه اوکاناگان«Okanagan» مشرف است. این منطقه بهدلیل چشماندازهای باشکوه کوهستان، آب گوارا، تاکستانهای سرسبز و زمینهای گلف و اسکی در سطح جهانی شهرت دارد. چشماندازهای پانورامایی کوه و دریاچه در این تفرجگاه نفس گیر بوده از تمامی فضاهای داخلی و نیز لابی در دسترس هستند.
در طراحی این تفرجگاه و مرکز سلامت از عناصر طبیعی الهام گرفته شده است. طراحی آن به گونهای است که گویا از یک سنگ بستر گرانیتی تراشیده شده است. معمار این بنا سبکی سیال دارد که به چشمانداز طبیعی احترام گذاشته و از آن الهام میگیرد. اتاقها، با پنجرههایی که از کف تا سقف امتداد یافته، نماهای پانورامیک از کوه را به تصویر کشیده، با سرویسهای بهداشتی یادآور تجربه چشمههای آب گرم، انتظارات متعارف را به چالش میطلبند.
بلورهای سنگ و سیستمهای نور پردازی در تجهیزات، دکوراسیون و معماری این تفرجگاه گنجانده شده، به آنها تلألؤ میبخشند. نقطه کانونی این تفرجگاه، لابی ورودی آن است، یک آتریم شیشهای سه طبقه که مانند کریستال میدرخشد. پیچیدگی چند وجهی کریستال در فاصله بیش از ۱۸ متر از قله کوه چالش عمدهای در طراحی بوده است. یک طراحی نوآورانه، استفاده از کابلهای فشار و سخت افزار شیشهای پشتیبان، برای ثابت نگه داشتن بیش از ۹۰ قطعه شیشه با اشکال منحصر بفرد بوده است که در جهتهای مختلف در یک فضای سه بعدی قرار گرفتهاند.
استفاده کارآمد از آب و انرژی، سازگاری با محیط زیست، فضای داخلی و مصالح، موضوعات مهمی بودند که در طراحی مد نظر بودهاند؛ میزان زیادی از انرژی لازم جهت گرمایش و سرمایش این ساختمان از حرارت داخلی زمین تأمین میشود.
گوهر تاج این هتل خیره کننده، چشمه آب گرم و مرکز سلامت با وسعت بیست هزار مترمربع است که در بخش شرقی آن مراکز درمانی قرار گرفتهاند. فضاهای پذیرش انعکاس دهنده ویژگیهای حسی درمان در این محیط است. در بعضی از اتاقها پنجرههای کریستال شکستگیهای دیوار متراکم خارجی را پر کرده، فضای داخل را با نور طبیعی شستشو میدهند؛ اتاقهای دیگر به سختی تحت کنترل محیط هستند و احساس بودن در عمق یک صخره در دل کوه را بر میانگیزند. تفرجگاه اسپارکلینگ هیل، بیش از ۱۰۰ نوع مراقبت درمانی ارائه میکند و نیز ارائه دهنده اولین سونای سرد در آمریکای شمالی است.
.
منتشر شده در: فصلنامه طراح / شماره ۲، زمستان ۱۳۸۹ ، معماری ، صفحه ۴۰
به قلم: سروش بختمینو
.
کپیرایت این مطلب متعلق به «دوهفته نامه طراح امروز» میباشد. لذا بازنشر آن در نشریات و فضای وب (وبسایتها یا شبکههای اجتماعی) با هر شکل و عنوان، فقط با پذیرش کتبی شرایط گروه رسانهای طراح در ثبت مرجع و ماخذ امکانپذیر است.
سلام آقای بخت مینو.
سال نو مبارک.
فرزانه تائبی هستم، خاطرتون باشه ٧ سال پیش کار طراحی صفحات مجله براتون انجام می دادم.
در حال حاضر کانادا هستم و برای کار باید رزومه داشته داشتم. میخواستم اگر براتون امکان داره فایل شماره هایی که براتون کار کردم رو برام بفرستید ممنون میشم