«تاماس مدو» یک هنرمند و یک شبیهساز معمولی نیست؛ شخصی است که باوجود سن و سابقهی کم یکی از بهترینهای عرصهی شبیهسازی بوده و همچنان در حال گسترش فعالیت خود در حوزههای مختلف است و به یکروند قانع نیست. او متولد ۱۹۸۶ در کشور رومانی است؛ در مجارستان بزرگ شده و در رشتهی معماری فارغالتحصیل شده است. او تلاش برای ادامه تحصیل و کار در شرکت نورمن فاستر را رد کرد؛ حال بهعنوان سنیور آرتیست در استودیوی بزرگ شبیهسازی «Mir» در نروژ مشغول کار است که یکی از بزرگترین استودیوهای حال حاضر در جهان به شمار میرود.
او با ۶ سال سابقهی کاری در صنعت معماری و شبیهسازی، تجربهی کار در شرکتهای بزرگ همچون «SOM» ،«NBBJ» و… بهعنوان کارمند ثابت و یا پروژهای را دارد. او بارها جوایز مختلفی را در صنعت شبیهسازی معماری دریافت کرده و همچنین از کارهای خود چندین آموزش برای مابقی آرتیستها منتشر کرده است. او علاقهی شدیدی به شبیهسازی معماری دارد و اعتقاد او بر این است که شبیهسازی معماری در آینده راهی بهسوی هنرهای مفهومی در پیش دارد. او همچنین در شاخه هنرهای مفهومی نیز تحصیلکرده است.
منتشر شده در: دوهفته نامه طراح امروز / شماره ۲۹، نیمه دوم آبان ۱۳۹۶ ، حرفه نگاری ، صفحه ۱۲
به قلم: محسن هاشمی
مهمترین چالشی که در شبیهسازی و تدریس داشتید چه بوده است؟
مهمترین چالش، همیشه کنار آمدن با موضوعات جدید و نو است. ایدهای که به تصویر شما شخصیت میدهد؛ حتی اگر بر روی کمارزشترین پروژه در حال کار کردن باشید؛ خیلی سختتر خواهد بود اگر هر هفته بر روی یک پروژه کارکنید و تعدد کاری در بازههای زمانی کم داشته باشید و درعینحال مشتری خود را نیز راضی نگهدارید؛ که همه میدانیم کاری بسیار سخت و دشوار است.
چه مدتزمانی طول کشید تا کاملاً حرفهای شوید؟ آیا در دورهی خاصی شرکت کردید؟
این به خود شخص برمیگردد که چه اندازه زمان نیاز داشته باشد؛ برای من ۵ سال طول کشید و هنوز هم در حال یادگیری هستم. نهتنها در بخش تکنیکی، بلکه روش استفادهی تمامی متدها در پروژههای مشتریان که چطور بتوان موارد تکنیکی را به بهترین شکل در کار استفاده کرد. همانطور که وقتی شما دورهی معماری را به پایان رساندید نمیتوان به شما معمار گفت، پس حتماً میبایستی کارکنید. البته دورههای مختلف و تحصیلات بسیار در یادگیری بهتر به شما کمک میکنند. اما برای حرفهای شدن میبایستی حتماً بر روی پروژههای واقعی کارکنید؛ پروژهای که شمارا با نقطههای مختلف کار آشنا کند.
مهمترین مهارتها در شبیهسازی معماری کدماند؟
به عقیدهی من یکی از مهمترین اجزاء موفقیت در حرفهی شبیهسازی داشتن اشتیاق است. این روزها آموختن موارد تکنیکال و نرمافزارهای متعدد خیلی چالشبرانگیز نیستند. بهتر است که بخشهای مختلف هنر را بخوانید و مشاهده کنید، مطالعهی عکاسی و هنرهای بصری تا حد بسیار زیادی توانایی شما را افزایش خواهد داد.
آیا یک هنرمند و طراح سهبعدی میبایستی صرفاً در رشتهی معماری تحصیلکرده باشد؟
نه فکر نمیکنم؛ مهمتر این است که مطالعاتی در مورد مفاهیم طبیعی داشته باشیم و همچنین مطالعات بصری از دیدگاه ترکیبی. پس از دریافت ایده ازنظر من دو عامل مهم برای به دست آوردن یک تصویر خوب را خواهیم داشت.
رندر موفق چه نوع رندری است؟
رندر موفق از چند وجه میبایستی قابلقبول باشد. همانطور که رئیس من همیشه گوشزد میکند که یک رندر خوب باید متفاوت و بهیادماندنی باشد و من کاملاً با نظر او موافقم، از نظرات تکنیکی نیز میبایست قابلقبول باشد. برای من هردوی این نقطه نظرات اهمیت فراوانی دارند.
خلاقیت چه کمکی به فرآیند رندرینگ میکند؟ آیا خلاقیت غریزی است؟
خلاقیت همهچیز است ! خلاقیت به شما کمک شایانی میکند تا یک تصویر را به کارفرمای خود بفروشید و یا کارفرما پروژهی خود را به مشتری بفروشد. همچنین به شما کمک میکند تا فرآیندها را با سرعت بیشتری جلو ببرید و درروند کار سریعتر عمل کنید.
روند کاری شما در یک پروژه به چه صورت است؟
روند کاری من یا بهتر است بگوییم ما، از دو بخش فوقالعاده مهم تشکیلشده است؛ بخش اول واقعاً بخش خلاقانهای است که درروند کاری ما وجود دارد. وقتیکه ما تلاش میکنیم تا بهوسیلهی چند اسکیس ابتدایی کار را از کارفرما بگیریم. معمولاً برای یک کار عادی ما حداقل ۶ اسکیس متفاوت به کارفرما ارائه میدهیم تا او یکی را انتخاب کند. وقتیکه کارفرما طرح موردنظر خود را انتخاب کرد و برای ما فرستاد، ما کار را برای ارائه با بالاترین کیفیت به کارفرما آماده میکنیم که این بخش دوم فرآیند شبیهسازی در گروه ماست.
کدامیک از قسمتهای فرآیند کاری برای شما مشکلسازترین است؟
کلنجار رفتن با مشتریها وقتیکه نظرات متفاوتی در مورد ارائهی یک رندر نسبت به نظرات ما دارند. معمولاً گروه ما به دلیل مهارتها و سابقهی خوبی که دارد پیشنهادهای خوبی به کارفرما میدهد و ما نیز سعی بر آن داریم تا برای رفع مشکل او را قانع کنیم و با زاویهی دیدی که خودمان نسبت به قضایا داریم او را متقاعد کنیم.
چه نوع رندری اثرگذار و چه نوع رندری مخرب است؟
تمامی رندرها میتوانند مؤثر باشند اگر بهخوبی روی آنها کار شود؛ در این شکی نیست. من برای رندرها معمولاً از نرمافزار تریدیمکس و موتور رندر ویری استفاده میکنم. البته چندی است که دوست دارم با موتور رندر کورونا نیز کارکنم؛ چون بسیار مشتاقم تا ببینم نتیجهی آن چگونه است.
سود و زیان کار کردن در استودیوها در مقایسه با کار کردن انفرادی چیست؟
مهمترین سود کار کردن با استودیوها این است که شما حسی میکنید که هیچوقت تنها نیستید و بعد از مدتی یک خانوادهی دوم هم دارید که این موضوع بسیار عالی است. همچنین وجود افراد بااستعداد و عالی در فضای کاری همیشه موجب رشد افراد میشود و کمک میکند تا یک پیشرفت دستهجمعی حاصل شود و یا حتی استعداد دیگری در شما کشف شود. زیان؟! به نظرم بهتراست هرچه زودتر دست بکار شوید. خوشبختانه من همیشه تمام همکارانم را دوست داشتم و با همه صمیمیام. به نظر من اگر شما در فضایی جز این کارکنید بدین معنا است که برای خود زندگی سختتر و پراسترستری خواهید داشت.
نظر خود را راجع به هریک از اصطلاحات زیر بیان کنید:
مت پینتینگ: ابزاری بسیار قوی و هنری است و سرعت روند کاری را بسیار سرعت میبخشد. همچنین توانمندی بیشتری در شبیهسازی معماری در اختیار قرار میدهد که ممکن است بدون دارا بودن آن عوامل مهمی از دست برود.
رندر فتوریل: بدون یک ایدهی ناب، احساس خاص و یا پیام مستقیم، رندر فتوریل مانند تصویری بدون روح و بیپایه است. این روزها اشخاص زیادی وجود دارند که میتوانند رندرهای فتوریل بسیار خوبی ارائه بدهند، اما درصد کمی هستند که میتوانند به نحو احسن اثر خود را به یک اثر پربیننده و جذاب تبدیل کنند.
کلید موفقیت شما چیست؟
تعهد و عشق ورزیدن… اگر این دو را دارید پس با سختکوشی به هر آنچه میخواهید میرسید. کاملاً برای اتفاقات جدید آماده باشید و اگر شانسی برای کار کردن در خارج از کشور خود و استودیوهای خوب را به دست آوردید آن را از دست ندهید.
و درنهایت آیا موضوع دیگری هست که بخواهید اضافه کنید؟
پورتفولیوی خود را بهروز نگه دارید، برای هنرمندانی چون ما بسیار مهم است که کار خود را بسط و گسترش دهند؛ نه اینکه بهطور خاص به دنبال تکنیکی از آن باشند؛ بلکه میبایستی در آن زمینه نیز حرفی برای گفتن داشته باشند. به دست آوردن یک اثر خوب نیز راهی است که میتوان به آن دست یافت. ما چیزهای جدیدی میآموزیم تا خودمان را با آن شرایط به چالش بکشیم؛ پس هرزمان که وقت خالی پیدا میکنم تمام تلاشم را میکنم تا کار جدید و بهتری ارائه بدهم.
منتشر شده در: دوهفته نامه طراح امروز / شماره ۲۹، نیمه دوم آبان ۱۳۹۶ ، حرفه نگاری ، صفحه ۱۲
به قلم: محسن هاشمی
کپیرایت این مطلب متعلق به «دوهفتهنامه طراح امروز» میباشد. لذا بازنشر آن در نشریات و فضای وب (وبسایتها یا شبکههای اجتماعی) با هر شکل و عنوان، فقط با پذیرش کتبی شرایط گروه رسانهای طراح در ثبت مرجع و ماخذ امکانپذیر است.