… مدت زیادی نیست که نام جواهرات سیمی در حوزه طلا و جواهر به گوش میرسد. زیورآلاتی که با تنوع بسیار زیاد توانستند در عین سادگی و ظرافت، جلوهای جدید و نوآور در چشم مخاطبان ساخته و جایگاه ویژهای را در میان آنها باز کنند تا جایی که ساخت این جواهرات بهعنوان یکی از رشتههای صنعت طلا و جواهر به ثبت رسید. بهناز مهدیزاده، کسی است که استاندارد تدریس این رشته را به سازمان فنی حرفهای کشور ارائه داده است. اگر به دنبال راهی برای عرضه خلاقیت خود در غالب کارآفرینی و یا حتی هنر دستساز خود هستید، پیشنهاد میکنم مصاحبه این شماره با بهناز مهدی زاده را از دست ندهید….
منتشر شده در: دوهفته نامه طراح امروز / شماره ۶، نیمه اول آبان ماه ۱۳۹۵ ، فشن نگاری ، صفحه ۱۱
به قلم: مهرنوش سهیلیراد
هر آنچه در جهان هستی وجود دارد، چه قابلرؤیت باشد چه نباشد، بانظم هوشمندانهای در کنار هم قرارگرفته است که باکمی تأمل بهراحتی میتوان پی به وجود خالق بیبدیل آنها برد. خالقی زیباپسند که بیمنت از روح بیکرانش به مخلوق خود ارزانی داشته تا زیبایی را در کمال جلوه دهد.
انسانها هم همواره با رجوع به همین ذات نهان در وجود خود، سعی در نمایش این هدیه الهی به بهترین نحو داشتهاند. امروزه جواهرسازی حوزهای است که توانستهایم در آن آثاری خلق کنیم که بر جمال ما بیفزاید. از گذشته تابهحال تکنیکهای متعددی، برای خلق این محصولات به کار گرفتهشده است.
در دنیای کنونی با افزایش سرعت تبادل اطلاعات در بین مردم و بالا رفتن قدرت انتخاب در گونههای مختلف جواهر، تنوع در روش ساخت این محصولات بسیار گسترده شده تا بتواند همسو با نیاز متقاضی عرضه شود. هنر جواهرسازی نهتنها پاسخی در راستای نیاز عموم هر جامعهای است، بلکه میتوان ادعا کرد که امروزه حوزه فعالیت این صنعت به نحوی گسترده شده که تولید دانش را نیز در برگرفته است.
تا جایی که میتوان گفت، زیورآلات صرفاً کالا نبوده و جلوهای از جزئیات روزمره ما را به تصویر میکشند.
تفریحی که درآمد ساز میشود
مدت زیادی نیست که نام جواهرات سیمی در حوزه طلا و جواهر به گوش میرسد.
زیورآلاتی که با تنوع بسیار زیاد توانستند در عین سادگی و ظرافت، جلوهای جدید و نوآور در چشم مخاطبان ساخته و جایگاه ویژهای را در میان آنها باز کند تا جایی که ساخت این جواهرات بهعنوان یکی از رشتههای صنعت طلا و جواهر به ثبت رسید.
بهناز مهدی زاده، کسی است که استاندارد تدریس این رشته را به سازمان فنی حرفهای کشور ارائه داده است.
این بانوی مستعد و باانگیزه متولد سال ۱۳۴۸ است که در کنار گرفتن مدارک متعدد بینالمللی درزمینه ی جواهرسازی، بالغبر ۱۰ سال تجربه در تولید جواهرات گوناگون و تدریس این حرفه به هنرجویان را نیز دارد.
وی پس از گذراندن دورههای تخصصی در کشور انگلستان، موفق به ثبت برند انگلیسی خود با نام تجاری «Inouno jewellery» شد که هماکنون در کشور بهصورت پیگیر مشغول به فعالیت است.
خانم مهدی زاده که خود مدیریت این مجموعه را عهدهدار است، توانسته با حمایتها و آموزشهایش شاگردان خود را با برندهای مختلف به بازار کار روانه کند.
ایشان ضمن فعالیت خود در طراحی و تولید، کار تدریس را هم انجام میدهد؛ البته لازم به یادآوری است که این آموزشها محدود به بانوان میشود. ایشان دلیل این امر را حمایت از بانوان ایران برای اشتغالزایی و کارآفرینی بیان کرده و امیدوارند که خانمها بتوانند آنچه را که مایل هستند بهعنوان زینت استفاده کنند، در منزل خود و با هزینه کمتر تولید کنند.
اگر به دنبال راهی برای عرضه خلاقیت خود در غالب کارآفرینی و یا حتی هنر دستساز خود هستید، پیشنهاد میکنم مصاحبه این شماره را که با بهناز مهدی زاده را از دست ندهید.
.
چه چیزی در زندگی منشأ انگیزه برای شما درزمینه ی طراحی و ساخت جواهرات بوده است؟
باید بگویم که من این کار را برحسب علاقه شخصی و بهصورت تفریحی انجام میدادم. پس از گذشت مدتی متوجه علاقه سایرین مخصوصاً اطرافیان خودم به این محصولات شدم و در حقیقت همین دوستان مشوق بنده در ادامه این امر شدند؛ بنابراین تصمیم گرفتم جدیتر به این موضوع بپردازم و بهعنوان یک حرفه به این کار نگاه کنم.
لطفاً در مورد برند و محصولات خود توضیحاتی را بفرمایید؟
«lNOUNO» حاصل سالها تلاش و زحمت است که هماکنون بهصورت مجموعهای از زیباترین جواهرات ساختهشده با دست برای بازدید عموم عرضهشده است.
مجموعه جواهرات ارائهشده متشکل از فلز اصلی که شامل طلای ۱۸ عیار و شمش نقره عیار ۹۹۹ و همینطور نقره عیار ۹۲۵ و ۱۴/۲۰ «GOLDFIELD» است و همچنین شامل سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی مانند برلیانهای باکیفیت و انواع سنگهای تزیینی دیگر است.
در کنار این موارد از بهترین مرواریدهای مرغوب طبیعی آب شیرین حاصل کشور فیلیپین و مرواریدهای بسیار مرغوب آبشور «SOUTH SEA» استفاده میشود، همچنین از بلورههای «SWAROVSKI» بسیار مرغوب و خوشتراش اتریش استفاده میشود.
جواهرات سیمی چگونه زیورآلاتی هستند؟
که کار ساخت اینگونه زیورآلات صرفاً با سیمهای مفتولی که در ضخامتهای مختلف هست به همراه چند انبر ساده صورت میگیرد. در این شیوه ساخت هیچگونه جوشکاری یا چسب کاری در کار ساخت استفاده نمیشود و هر آنچه ساخته میشود توسط مهارت سازنده اتصال پیدا میکند. ساخت زیورآلات توسط سیمهای مفتولی، هنری است که همه دنیا شناختهشده است و طرفداران خاص خودش را دارد. این هنر به نام «wire jewelry» شناختهشده است.
نقطه تمایز این سبککارها با سایر جواهرات در چیست؟
این روش ساخت زیورآلات با توجه به تنوع کار و استفاده از رنگهای متنوع و سنگهای بسیار زیبا توجه بسیاری را به خود جلب کرده است که به همین دلیل میتوان این نوید را به دوستداران یادگیری این هنر داد که از بازار مناسبی نیز برخوردار است و بسته به نوع کار ارائهشده طرفداران خاصی را دارد.
این هنر، هنری بسیار ظریف است که بانوان محترم بهراحتی میتوانند با همه مشغله زندگی آن را فراگیرند و در منزل به سهولت به ساخت انواع زیورآلات مشغول شوند.
نقطه انتهایی هدف شما در این حرفه، در چه چارچوبی شکلگرفته است؟
با یک مثال شروع میکنم: فرض کنیم کسی قصد دوختن لباسی را دارد، برای تحقق این امر میداند که برای تهیه پارچه، دوزنده و تکتک جزئیات موردنیاز به کجا مراجعه کند، اما در حرفه ما به خاطر بسته بودن حریم، مردم زیاد قادر به کسب اطلاعات و اعمال سلیقه خود نبودهاند.
سعی من بر این بوده که بتوانم شروع خلق یک جواهر رو به معرض نمایش گذاشته و اعمال سلیقه شخصی مصرفکننده به همراه آشنایی با تمام مراحل تولید را در اختیار سایرین قرار دهم تا هرکسی که در این حرفه وارد میشود بتواند دست خط خود را ضمیمه کارکرده و از آن بهره بگیرد.
در راستای این چشمانداز، کتاب آموزشی با عنوان سرپنجههای طلا را تدوین و منتشر کردهام تا داوطلبان آزمون در این رشته برای اخذ مدرک فنی و حرفهای بتوانند بهعنوان مرجعی مناسب از آن بهره بگیرند.
با این تفاسیر باید هیجان خاصی در کلاسهای آموزشی شما وجود داشته باشد؟
هنرمندانی که با این کلاسها آشنا شدهاند اجتماعی گرم و صمیمی تشکیل دادهاند و مدیریت برای آنها نمایشگاههای هنری برپا میکند تا هنرمندان این فرصت را پیدا کنند که بتوانند به سلیقه خودشان کارهایی را بسازند و برای بازدید علاقهمندان در نمایشگاه ارائه کنند. این جمع هنرمندان بانام «onyx» به دوستداران معرفیشده است. لازم به یادآوری است هنرجویانی که دورهای این آموزش را فرامیگیرند میتوانند به گروه هنرمندان «Onyx» ملحق شوند.
درمجموع هدف خود از برگزاری این نمایشگاهها را چگونه بیان میکنید؟
این عمل اهداف گوناگونی را دنبال میکند ازجمله: هنرجو باعلاقه، پویایی خود راحفظ میکند و همیشه آماده ارائه کارهای جدیدی است، با برگزاری نمایشگاهها هنرجویان میتوانند به تبادل اطلاعات بپردازند که خود این امر باعث رشد بهتر هنرجو در جایگاهش میشود.
در کنار خلاقیت و تبحر در ساخت هنرجو به دلیل شرایط کاریاش تا حدودی که بتواند برای بهتر شدن ساختههایش کمک کند با انواع سنگها نیز آشنا میشود و یاد میگیرد که در شرایط مختلف چگونه با انواع سنگها کار کند.
ارتباط شما با مردم برای فروش کالا چطور میسر میشود؟
عمدهفروش محصولات من از طریق وبسایت رسمی خودم که دارای نماد اعتماد الکترونیک هست انجام میپذیرد و هنرجویانی که در کنار من آموزشدیدهاند، در گالریهایی که در سطح شهر تأسیس کردهاند نمایندگان بنده هستند.
صحبت آخر…
درگذشته شرایط بهگونهای بود که طلا و جواهرسازی جزو حوزه فعالیت آقایان بهحساب میآمد؛ اما امروزه به دلیل تغییر افکار عمومی و همچنین افزایش روشهای ساختوساز بانوان هم میتوانند بهصورت حرفهای در این رشته مشغول به کارشده و باور داشته باشند که خواستن توانستن است…
منتشر شده در: دوهفته نامه طراح امروز / شماره ۶، نیمه اول آبان ماه ۱۳۹۵ ، فشن نگاری ، صفحه ۱۱
به قلم: مهرنوش سهیلیراد
کپیرایت این مطلب متعلق به «دوهفته نامه طراح امروز» میباشد. لذا بازنشر آن در نشریات و فضای وب (وبسایتها یا شبکههای اجتماعی) با هر شکل و عنوان، فقط با پذیرش کتبی شرایط گروه رسانهای طراح در ثبت مرجع و ماخذ امکانپذیر است.