…خلاقیت میتواند مهمترین راهحل در بسیاری از موارد باشد؛ زیرا در این حرفه همیشه و همیشه موانعی بر سر راه شما قرار میگیرند که نیاز به پاسخهایی دارند. بهعنوان یک تصویرگر، این وظیفهی شماست که به بهترین شکل و قویترین شیوه ممکن با آن روبرو شوید…
منتشر شده در: دوهفته نامه طراح امروز / شماره ۳۰، نیمه اول آذر ماه ۱۳۹۶ ، حرفه نگاری ، صفحه ۱۲
به قلم: محسن هاشمی
همیشه در مقابله با آثار حیرتآور، خاموش و ساکت میایستم و با دقت نظاره میکنم تا ایده و تفکر اصلی نهفته در یک رندر را درک کنم. گاهی اوقات این تأمل به کوتاهی میانجامد و گاهی چنان من را درگیر خود میکند که به جستجوی اسمورسم آرتیست آن اثر میپردازم. طبیعی است که گاهی مأیوس شوم، البته از خودم؛ چون میبینم که شخصی نهچندان قوی و باسابقهای نهچندان طولانی چنین اثری را خلق کرده؛ اما گاهی آثار آرتیست دیگری من را بارها و بارها ترغیب میکند تا به دنبال تمام آثار هنری وی بروم و تا حدی پیش میروم که گاهی به فرستادن پیام به آن شخص، تبریک و گاهی درخواست چند نصیحت برای بهتر شدن کار خودم ختم میشود. همانطور که میدانیم وجود و حضور در محیط هنری باعث تقویت و پیشرفت هنرمند میشود و جای تعجب نیست وقتی آثار صبا بناتی را میبینیم اینچنین مشعوف و حیرتزده شویم. او در یکی از مهدهای هنرهای تجسمی در بوداپست مجارستان به دنیا آمده؛ همانجایی که امروزه استودیوهای بسیار بزرگ شبیهسازی وجود دارد که هنرمندان بسیار شایسته و بزرگی را در خود گنجانده است. صبا در حین گذران دورهی حرفهای آکادمیک خود بهصورت فریلنس نیز حرفهی شبیهسازی را بهعنوان شغل موقت خود برگزیده بود و پس از فارغالتحصیلی در رشتهی مهندسی معماری در سال ۲۰۱۲ شغل شبیهسازی معماری را بهعنوان شاخهی اصلی کاری خود انتخاب کرد. در بدو شروع و ورود در شرکت «ZOA» مشغول به کار شد و بعدازآن به تیم قوی «Brick Visual» پیوست. همچنین در سال ۲۰۱۴ به استخدام استودیو بزرگ «MIR» در نروژ درآمد و بهعنوان تصویرگر دورهی جدیدی از کار حرفهای خود را آغاز کرد. همچنین کارهای شخصی خود بهعنوان فریلنسر را همچنان در کنار کارهای روزمرهاش ادامه میدهد. این سرفصل فرصتی بود تا با گوشههایی از زندگی حرفهای وی بیشتر آشنا شویم.
مهمترین چالش شما در آموزش و شبیهسازی چه بوده است؟
به نظر من هر جایگاه شغلی، هر سمتی و هر مجموعهای نیازش «بهروز بودن» است؛ همچنین ما در دنیایی هستیم که هرروز ایدههای جدید متولد شده و نرمافزارها بهروز میشوند؛ بنابراین بزرگترین چالش بهروز بودن و آشنا بودن با تمامی ورژن های این نرمافزارهاست که چگونه به بهترین شکل از این امکانات استفاده کنیم.
چقدر طول کشید تا بتوانید در این شغل حرفهای شوید؟
بهراستیکه به خاطر ندارم. برای من زمان خیلی زیادی به طول انجامید تا بتوانم به خودم بیایم و با تمام جرئت به پروژههای کارفرماهای خودم بهعنوان فریلنسر بپردازم؛ اما پول زیادی از آن به دست نمیآمد. البته برای آن دوران خیلی بد نبود اما خب پول چندان زیادی هم نبود. بههرحال پس از مدتی برای من بهطور کامل رفعورجوع شد و توانستم خودم را با تمامی نرمافزارهای موردنیازم بهروز کنم؛ اما با گسترش این حرفه همانطور که بهتر میدانید امروزه حتی تازهکارها هم میتوانند رندرهای ریلیستیک بگیرند.
چه مهارتهایی مهمترین داراییها در شبیهسازی هستند؟
مهارتهای فردی در زمرهی کار تیمی در این رشته بسیار کمککننده هستند؛ اما ازنظر من اهم این مهارتها عبارتاند از مهارتهای ترکیببندی و تفهیم کامل استفاده از نورها و رنگها.
چه فاکتورهایی برای رندر حیاتی بهحساب میآیند؟
بهطورکلی ترکیببندی؛ اگر تمامی خطوط و مسیرها را بهدرستی انتخاب کنیم درنهایت خروجی بسیار خوبی خواهیم داشت.
آیا یک شبیهساز معماری میبایستی حتماً تحصیلات معماری داشته باشد؟
ازنظر من بههیچعنوان؛ اما شاید بتوان گفت که منفعتهایی نیز در پس این تحصیلات میتوان وجود داشته باشد که آرتیست بتواند بهخوبی بداند که پس از دریافت پروژه به چه سمت و سویی برود و در پروژه چه خط مشیها و اهدافی را دنبال کند.
رندر موفق چگونه رندری است؟
میبایستی تمامی هوش و حواس شمارا درگیر خود کند؛ حتی در سایز بندانگشتیها. همچنین بعدازاینکه مخاطب تصویر اصلی را دید، همچنان درگیر تکنیکهایی که شما در آن بهکاربردهاید بشود؛ حال موضوع هر چه که هست باشد. از سویی دیگر این قطعیت در تمامی آثار و تکنیکهای شماست که میتواند آن را به رندری برتر تبدیل کند و آن دقیقاً زمانی به وجود میآید که ایده و سبک خاص شما در رندر دیده شود.
خلاقیت چگونه در بهتر شدن آثار به ما کمک میکند؟ آیا خلاقیت غریزی است؟
خلاقیت میتواند مهمترین راهحل در بسیاری از موارد باشد؛ زیرا در این حرفه همیشه و همیشه موانعی بر سر راه شما قرار میگیرند که نیاز به پاسخهایی دارند. بهعنوان یک تصویرگر، این وظیفهی شماست که به بهترین شکل و قویترین شیوه ممکن با آن روبرو شوید. گاهی این مشکلات بهصورت زاویهی دوربین، نورپردازی، به دست آوردن حس خوب و … سر راه شما قرار میگیرند و اینجاست که خلاقیت میتواند راه چاره باشد و مشکل شمارا حل کند.
من اعتقاددارم که هر چیزی نیاز به آموزش و یادگیری دارد حتی خلاقیت؛ اگر شما بهاندازهی کافی تمرین داشته باشید و در شکوفا شدن خلاقیت تلاش کنید، مطمئناً بهمرورزمان بهتر و بهتر خواهید شد. برای برخی از افراد این روند آسانتر است و برای برخی سختتر؛ اما کلید موفقیت در این مشخصه فقط و فقط تلاش بدون وقفه است.
اصول رندر در یک پروژهی معماری چیست؟
اصولی در کار نیست؛ یعنی نباید باشد. معمولاً کار ما این است که یک اثر برجسته ارائه دهیم و ازنظر من نباید آن را در یک فضای بسته نگهداریم. همچنین آزاد گذاشتن اصول برای هر پروژه ممکن است بتواند اصول جدیدتری برای این کار خلق کند.
رندر چگونه به کارفرماها کمک میکند؟
رندر تفهیمی از پروژه است که کارفرماها باید حتماً آن را بدانند، اما همچنین میتواند یک ارتباط و خو گرفتن با پروژه و فضا نیز باشد. درواقع رندر تعاملی میان فضا و درک حسی از یک محیط در اجزایی کوچکتر و مینی مالتر در یک بازهی زمانی ست.
چه رندری مخرب و چه رندری تأثیرگذار است؟
این بهطورکلی به مهارتهای آرتیست برمیگردد و اینکه چگونه بتواند از آنها استفاده کند. منظور من از مهارت، استفاده از مهارتهای پایهای تصویرگری در این رشته است. مواردی مانند ترکیببندی، نور و سایه، اجزاء، رنگها و همچنین نرمافزارها و قابلیتهایشان هم مهم هستند اما کمتر.
مزایا و معایب کار کردن در استودیوهای شبیهسازی در مقایسه با کارهای انفرادی و تکنفره چیست؟
وقتی شما بهتنهایی کار میکنید، مسلماً آزادی بیشتر در کار کردن دارید و نیاز به یک چارچوب خاصی در آن جهت ندارید؛ اما من فکر میکنم کار کردن در یک استودیوی بزرگ هم خالی از لطف نباشد؛ همچنان که بسیار مفرح است و هرلحظه میتواند برای شما سراسر درس باشد تا آثار بسیار فوقالعادهای در آینده کاری شما رقم بزند.
نظر خود را در رابطه با کلمات زیر بیان کنید:
مت پینتینگ: بایستی بسیار در آن مهارت داشته باشید تا بتوانید بهخوبی زمان را ذخیره کنید.
رندر ریلیستیک: بسیار دوستداشتنی خواهد بود اگر شما برای آن هدفگذاری خاصی انجام داده باشید.
نورپردازی: کلید تمامی داراییهای شماست.
متریال: پایه و اساس رندر ریلیستیک است.
توصیه شما به تازهکاران این رشته چیست؟
در استودیوها کار کنید، جسور باشید و تا جایی که میتوانید آموزش ببینید. از هر شخصی که در اطراف شماست بیاموزید و اجازه ندهید که نظرات در دنیای مجازی شمارا تضعیف کنند.
و درنهایت، آیا چیزی هست که بخواهید بیان کنید؟
بله، تشکر ویژهای از شما بابت این موقعیتی که در اختیارم قراردادید.
منتشر شده در: دوهفته نامه طراح امروز / شماره ۳۰، نیمه اول آذر ماه ۱۳۹۶ ، حرفه نگاری ، صفحه ۱۲
به قلم: محسن هاشمی
کپیرایت این مطلب متعلق به «دوهفته نامه طراح امروز» میباشد. لذا بازنشر آن در نشریات و فضای وب (وبسایتها یا شبکههای اجتماعی) با هر شکل و عنوان، فقط با پذیرش کتبی شرایط گروه رسانهای طراح در ثبت مرجع و ماخذ امکانپذیر است.