…در این شماره میخواهیم در مورد طراحی داخلی با سبک صنعتی صحبت کنیم. هدف از معرفی این سبک در این شماره بین معرفی دیوار آجری در شمارهی قبل و دیوار بتنی اکسپوز در شمارهی بعدی رسیدن به درکی بهتر و کاربرد این مصالح در نمونههای اجرایی سبک صنعتی است…
منتشر شده در: دوهفته نامه طراح امروز / شماره ۱۲، نیمه اول بهمن ماه ۱۳۹۵ ، حرفه نگاری، صفحه ۷
به قلم:ملیکا حسینینژاد
جا دارد همینجا قبل از معرفی این سبک بحثی را بازکنیم: بسیاری از افراد ازجمله طراحان و یا بعضی کارفرمایان با دیدن عکسها در ژورنالها درخواست اجرای همان طراحی را مینمایند که در عکس مشاهده میکنند. ولی باید دقت داشت که این طراحی درست و حرفهای محسوب نمیشود. هر فضایی بسته به شرایطی که در آن قرار دارد طراحی مختص به خود را میطلبد. خوب است که برای طراحی نمونههای موردی را دید و از آنها استفاده کرد ولی در وهلهی اول باید مفهوم فضای پروژه را درک کرده و با آن ارتباط برقرار نمود و با تعریف مفهوم و کانسپت پروژه ضابطههای رسیدن به آن را مشخص کرد.
با بازسازی انبارها و مکانهای صنعتی جهت کاربری مجدد آنها برای فضای زندگی، تحولی نو در صنعت ساختمانسازی شهرها و همچنین معماری و دکوراسیون داخلی ایجاد شد. اگر بخواهیم این سبک از طراحی فضاهای داخلی را معرفی کنیم لازم است اشاره کنیم که به نمایش درآوردن مصالح یا همان جدارههای اکسپوز و اجرای ناتمام دیوارها، به نمایش گذاشتن لولهها و تأسیسات و استفاده از متریالهای صنعتی مانند فولاد، چوبهای خام، صفحههای فلزی و یا نمایان نمودن تیرها و … همگی در این طراحی استفاده میشوند. البته این سبک تنها به این موارد ختم نمیشود و مبلمان و عناصر دکوراتیو دیگر که به شکل صنعتی طراحیشدهاند مانند چراغها، میز و یا پنجرهها خود نمونههایی برای ایجاد چنین فضایی در معماری داخلی نقش دارند. باید توجه داشت که در این سبک نیازی به بهکارگیری بیشازاندازه از این مصالح نیست بلکه میتواند بهصورت لکههایی در فضا قرار گیرد و حسی صنعتی را به محیط داخل بدهد. درواقع این مدل از طراحی بسیار ساده و مینیمال است و تمامی عناصری که در فضا قرار میگیرند، هم تعریفی بر فرم و زیبایی آن است و هم برای عملکردشان یعنی هر دو در این سبک از اهمیت یکسان برخوردارند. وجود فضاهای باز در این سبک از دیگر ویژگیهای آن محسوب میشود. در شمارهی قبل بحثهایی که در مورد آجر در فضاهای مختلف شد میتواند در این سبک بکار برده شود. بهکارگیری رنگ طبیعی آجر با ترکیب المانهای صنعتی گرمای بیشتری را برای فضا به ارمغان خواهد آورد. البته این موضوع بهقرار گرفتن مصالح در کنار هم مربوط خواهد شد، به طور مثال گاهی یک دیوار آجری به رنگ سفید با لولههای اکسپوز فولادی ترکیب زیبایی را خلق میکند و فضایی زیبا ایجاد مینماید. استفاده از عناصر آنتیک و قدیمی در کنار متریالهای براق و مدرن صنعتی به گرمتر و دلنشینتر کردن فضا کمک خواهد کرد.
دیوارها
جنس بیشتر دیوارهای کارخانهها و انبارهای قدیمی که بازسازی میشدند از آجر و بتن یا بلوک سیمانی بوده است، به همین دلیل این متریالها مناسب جدارهها برای رسیدن به طرحی صنعتی میباشند، همچنین قرار گرفتن لولهکشیها بر روی این مصالح بهعنوان تزیینات در این سبک استفاده میشود.
کف و سقف
اگر میخواهید که زمختی فضای صنعتی در طرحتان بیشتر هویدا باشد میتوانید از کف بتنی استفاده کنید و یا اگر خواهان ایجاد کنتراست در فضایتان هستید میتوانید برای متریال کف از چوب و سنگ استفاده نمایید و در کنار مبلمان و میز صنعتی تضاد جالبی را به وجود آورید. در قسمت سقف هم میتوان تیرها را به نمایش گذاشت و یا هواکشها و تأسیساتی که عبور کردهاند را میتوان به صورت اکسپوز بهعنوان تزیینات بکار برد.
رنگ
باور خیلیها بر این است که رنگهای بکار گرفتهشده در این سبک باید رنگهای خنثی باشد ولی استفاده از بعضی تکرنگهای تند بهعنوان مبلمان متغیر میتواند فضا را پویا کرده و از یکنواختی آن را خارج نماید.
مبلمان
استفاده از مبلمان راحتی و بزرگ در این سبک مرسوم است. میزها میتوانند از فلز یا چوب باشند و یا از اشکالی هندسی با تلفیق این دو متریال باهم پدید آیند. میتوانید چراغهای آویز و یا رومیزی که به شکل صنعتی و ساده میباشند را خودتان مناسب با خانه تهیه نمایید و یا بهسادگی طراحی کنید. بکار بردن این چراغها با میزهای به سبک وینتیج زیباتر جلوه خواهند کرد. ترکیب قفسهها از تختهی چوبی و پروفیلهای فلزی میتواند بهصورت لکههای هماهنگ در تمام قسمتها مانند نشیمن، کتابخانه و یا آشپزخانه بکار برده شود. همچنین در قسمت آشپزخانه میتوانید هود را اکسپوز اجرا نمایید و مانند المانی تزیینی آن را در فضای آشپزخانه قرار دهید. در بعضی مواقع میتوانید حتی یک آشپزخانه صنعتی داشته باشید یعنی با استفاده از کابینتهای استیل و چیدمانی به شکل آشپزخانه صنعتی. بهکارگیری گلدانهای سبز در بعضی از گوشهها، فضایتان را زندهتر میکند و حس سرزندگی را به فضای مدرنتان جاری خواهد کرد.
اگر به دنبال داشتن چنین فضاهای صنعتی هستید، انبارها، تولیدیها و کارگاههای کوچک قدیمی از این مزیت برخوردارند؛ اما اگر خانهای دارید که میخواهید بدین شکل بازسازی کنید خودتان را وارد چالش میکنید. اگر هم فضایی دارید که از ابتدا طراحی میکنید میتوانید راحت به تأسیسات و جدارها فکر کرده و آن را در طراحی خود اعمال کنید.
استفاده از سبک صنعتی میتواند در فضاها با کاربریهای متفاوت شکل بگیرد؛ مانند خانه، استودیو، فضاهای اداری، کافهها و… بازهم مجدداً تأیید میکنیم که استفادهی نمادین از طراحیها هیچگاه هوشمندانه، حرفهای و دلانگیز نبوده و باید در نظر داشت که در تمام طرحها باید حس طبیعی شکل گرفتن فضا به مخاطب القا شود مخصوصاً در این طراحیها که باید هدفتان را مشخص کنید و مطابق با کانسپت و پروژه موجود، فضا را طراحی نمایید مثلاً قرار دادن لولهها به شکل نمادین نهتنها زیبا نیست بلکه کانسپت و ایدهای که این سبک را به وجود آورده از بین میبرد و دیگر مفهومی قوی در فضایتان را ایجاد نخواهد نمود.
در آخر باید اضافه کنم یک طراح موفق محدود به سبکها نخواهد شد و تنها از آنها بهعنوان ابزاری برای خلاقیت و نوآوری استفاده خواهد کرد. با در نظر گرفتن هدف طراحی و تعریف ضابطهها برای رسیدن به آن هدف، شما میتوانید یک طراحی یکپارچه و منحصر به پروژهی خودتان را داشته باشید.
.
.
منتشر شده در: دوهفته نامه طراح امروز / شماره ۱۲، نیمه اول بهمن ماه ۱۳۹۵ ، حرفه نگاری ، صفحه ۷
به قلم: ملیکا حسینینژاد
.
کپیرایت این مطلب متعلق به «دوهفته نامه طراح امروز» میباشد. لذا بازنشر آن در نشریات و فضای وب (وبسایتها یا شبکههای اجتماعی) با هر شکل و عنوان، فقط با پذیرش کتبی شرایط گروه رسانهای طراح در ثبت مرجع و ماخذ امکانپذیر است.