… شاید هر نوع هیجانی، صرفاً در میان طبیعتهای مختلف و تجربهی آن نهفته نباشد؛ گاهی فراهم بودن بستری برای شناخت فرهنگ و ادیان و عقاید مردمان مختلف در سراسر دنیا، زیباترین و منحصربهفردترین تجربه و هیجان را برای گردشگران و مسافران رقم میزند. دراینبین، آشنایی با نقاط مختلف و جاذبههای گردشگری در جایجای دنیا، امری مهم و اجتنابناپذیر پیش از شروع سفر است؛ چراکه در هر شهر و هر سرزمینی، ویژگیهایی وجود دارد که خاصهی مردمان آنجاست؛ بنابراین افزون بر سلیقههای خاص، برنامهریزیها و اولویتبندیهای مخصوص به خود را نیز میطلبد.
سالیان سال است که مراجع و پایگاههای بسیاری در راستای این شناخت فعالیت میکنند. چه آنانی که توسط مردمان عادی بهروز شده و در آنها به معرفی این جاذبهها پرداخته میشود؛ و چه آنانی که پس از تحقیقات و انجام آمارهای بسیار بر مبنای تعداد گردشگران هر سرزمین در هرسال، به معرفی محبوبترین این مقاصد میپردازند.
در بین این مراجع، سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) یکی از معتبرترین مراجع برای آشنایی با این مقاصد است. چندی پیش سایت سازمان جهانی گردشگری، فهرستی را منتشر کرد که شامل ۹ مقصد برتر گردشگری فرهنگی دنیا در سال ۲۰۱۷ بود؛ در آستانهی نو شدن سال و دغدغهی سفر، مروری کوتاه بر این مقاصد خالی از لطف نیست….
منتشر شده در: دوهفته نامه طراح امروز / شماره ۳۶، اسفند ماه ۱۳۹۶ ، جهان نما، صفحه ۶
به قلم:پرستو جعفری
۱. پکن؛ چین
از ویژگیهای حائز اهمیت این پایتخت تاریخی و فرهنگی، قدمت آن است. به جرت میتوان گفت در دنیا شهری موجود نیست که با این قدمت، پایتخت تاریخی، سیاسی و فرهنگیِ یک سرزمین باقیمانده باشد. این شهر که یکی از پرجمعیتترین شهرهای جهان نیز هست، اولین شهری است که میزبان رویدادهایی همچون المپیکهای زمستانی و تابستانی میباشد. شهر ممنوعه، میدان تاریخی تیان آنمن و بناهای مذهبی همچون معابد و عبادتگاههای قدیمی این شهر، از جاذبههایی هستند که هرساله جمعیت بسیاری را از سراسر دنیا بهسوی خود فرامیخوانند.
۲. لندن؛ انگلستان
لندن، شهری با قدمت دوهزارساله که زمان ساخت آن به دوران روم باستان بازمیگردد؛ اکنون شهریست که توانسته اصالت و بهنوعی بافت تاریخی خود را در عین مدرنیزه بودن حفظ کند. قطعاً سفر به شهری که پایتخت ظهور بزرگترین نهضتهای تاریخیست، تجربهای بهیادماندنی و فراموشنشدنی را برای گردشگران رقم خواهد زد. از مهمترین و منحصربهفردترین بناها و معماریهای این شهر میتوان به برج لندن، روستای گرینویچ، چشم لندن، کاخ و باغ سلطنتی اشاره کرد.
۳. نیویورک؛ ایالاتمتحده آمریکا
شاید یکی از جذابترین شهرهای دنیا برای معماران و دوستداران معماری، این شهر باشد. چراکه مهد و بستر بسیاری از نمادها همچون مجسمهی آزادی و موزه گوگنهایم و هنرهای مدرن میباشد. از دیگر جاذبههای پرارزش آن میتوان به پارک مرکزی آن، یا همان سنترال پارک اشاره کرد که در زمان طراحی و ساختهشدن، انقلاب بزرگی را در هنر معماری منظر و شهرسازی به وجود آورد. لازم به ذکر است که این پارک درونشهری، هرساله جمعیتی بالغبر ۲۰ میلیون بازدیدکننده را بهسوی خود میکشاند.
اینها فقط گوشهای از جاذبههای این شهر پراهمیت است. قطعاً قدم زدن و سفر در شهری پر از نماد و خاطره، تجربهای فراموشنشدنیست.
۴. پاریس؛ فرانسه
وقتی نام پاریس به میان میآید، محال است تصویری از برج ایفل در پیش چشمان مجسم نشود.
پاریس همواره در طول تاریخ ازجمله شهرهایی است که در هر حیطهای از مد و فرهنگ و هنر و … همواره پیشرو و مرجعی برای مردمان دیگر سرزمینها بوده است. این شهر چه برای آنان که دوستدار بناهای معماری و یادمانهای پرارزشاند و چه برای آنان که به دنبال قدم زدن در شهر و در میان خاطرات جمعیاند، بستری غنی و پر از امکانات است. از دیگر بناها و جاذبههای این شهر میتوان به کلیسای تاریخی نتردام، خیابان مشهور شانزلیزه و تاق پیروزی اشاره نمود.
علاوه بر موزهها و ساختمانهای مشهور، مکانهایی همچون رستورانها، هتلها، پارکها، باغها و کاخهای مشهور پاریسی نیز از جمله نقاط توریستی پاریس محسوب میشوند و سالانه میلیونها توریست را از سراسر جهان به سمت خود جلب میکنند.
۵. ریودوژانیرو؛ برزیل
این شهر که بهاختصار آن را ریو نیز مینامند، فضایی واسط میان کوهها و دریای موجود در آن است که مجسمهی حضرت مسیح، شاخصترین و پر ابهتترین نماد آن را تشکیل میدهد. این شهر در تاریخ ۱ ژوئیه ۲۰۱۲ بهعنوان یکی از مناظر فرهنگی میراث جهانی یونسکو بانام «ریو د ژانیرو: منظر کاریوکا در بین کوه و دریا» به ثبت رسیده است. افزون بر چشمانداز زیبای دریا و کوههای اطراف و همچنین مجسمهی مسیح، این شهر پایتختی فرهنگی و تاریخی نیز محسوب میشود. چراکه بسیاری از بناها و کلیساهای آن متعلق به قرون معماریهای پرارزش یعنی قرن ۱۶ الی ۱۹ میباشد.
۶. رم؛ ایتالیا
قدم زدن در خیابانهای رم، شاید بدون اغراق قدم زدن در تصاویر کارتپستالهای قدیمی باشد. ارزش شهر رم به آنجایی بازمیگردد که هر آنچه تاکنون در کتب تاریخی و شهری و معماری خواندهایم و در تصاویر دیدهایم، به همان کیفیت در واقعیت نیز موجود است. از سری جاذبههای پربازدید این شهر میتوان به کلوسئوم اشاره کرد. ضمن آنکه این شهر دارای معابد و باغ ویلاهای بسیاریست که در طول تاریخ هنر و معماری، بسیار سرنوشتساز بودهاند؛ قطعاً بازدید و تجربهی حضور در آنها خالی از لطف نیست.
۷. سنپترزبورگ؛ روسیه
تابستان آن به «شبهای سفید» مشهور است؛ پایتخت فرهنگی و پرزرقوبرق که یکی از شهرهای مدرن روسیه نیز به شمار میرود. موزه ارمیتاژ که بزرگترین موزه هنر جهان میباشد، از جاذبههای ارزشمند گردشگری در این شهر محسوب میشود. علاوه بر آن این شهر دارای موزههای بسیار دیگریست که گنجینهای غنی از فرهنگ و هنر و تمدن این سرزمین را برای گردشگران و علاقهمندان به تصویر میکشد.
کاخ پترهوف و کلیسای سنت ایزاک از دیگر بناهای پرجاذبهی سنپترزبورگ محسوب میگردند.
۸. سیدنی؛ استرالیا
تصویری از بادبانهای مشهور بنای اپرای سیدنی، گویای هویت و فرهنگ نهفته در این شهر است. شهری که افزون بر امکانات تفریحی و هنری، مهد فرهنگهای بسیار است. مردمانی اصیل که هریک پیشینهای پر اصالت را بر دوش میکشند، بخشی از جاذبهی این شهرند. بهطور خلاصه میتوان گفت سفر به این شهر مناسب افرادیست که علاقهمند به مشاهده و تجربهی فرهنگهای گوناگوناند.
از سری جاذبههای معمارانه و گردشگری این شهر میتوان موزهی سیدنی، خانه اپرای سیدنی و موزه تاریخ طبیعی و انسانشناسی آن را نام برد.
۹. ونیز؛ ایتالیا
شهر بدون خودرو که قطعاً جاذبهی گردشگری منحصربهفردی است. تنها شهری در جهان که خودرو در آن تردد نمیکند و تنها راه ارتباطی بین نقاط مختلف آن، کانالهای آب موجود در آن میباشد. دربهای اصلی ساختمانها به روی کانالها بازشده و در آن خبری از دود اتومبیل و ترافیک و دیگر معضلات آشنا نیست.
افزون بر خودِ شهر که تجربهای باورنکردنی را برای گردشگران به همراه میآورد، کلیسای جامع سن مارکو نیز یکی دیگر از جاذبههای گردشگری این شهر است که هرساله میلیونها بازدیدکننده از سرتاسر دنیا را بهسوی خود جذب میکند.
.
.
منتشر شده در: دوهفته نامه طراح امروز / شماره ۳۶، اسفند ماه ۱۳۹۶ ، جهان نما ، صفحه ۶
به قلم: پرستو جعفری
.
کپیرایت این مطلب متعلق به «دوهفته نامه طراح امروز» میباشد. لذا بازنشر آن در نشریات و فضای وب (وبسایتها یا شبکههای اجتماعی) با هر شکل و عنوان، فقط با پذیرش کتبی شرایط گروه رسانهای طراح در ثبت مرجع و ماخذ امکانپذیر است.