مَسترکلاس مکانسازی دانش بنیان در تلاش است با ترسیم مسیر فناورانه از داده تا دانش طراحی، امکان یکپارچهسازی ادراک و ساخت مکان را با بهرهگیری از رویکردهای چون تفکر طراحی، بازیوارسازی، اینترنت اشیا با نیمنگاهی به فرصتسازی در مسیر کسبوکارهای مرتبط فراهم سازد؛ در این راستا ایجاد یک ابزار شهر-مقیاس برای توسعه، از طریق یک روش میانگسترهای و با بهرهگیری از ترکیب چند حوزه دانش و فناوری در تمرینات مورد نظر بوده، توانمندسازی تیمهای میانرشتهای برای درک بهتر زیرساختها و سامانههای شهری و طراحی مد نظر بوده است.


طرح اَبَرچالش کارگاه
اگر شما بتوانید فناوری سنسورها، دوربین ها،میکروکنترلر هارا در کنار ابزارهای محاسباتی در شهر مستقر کنید و به مکان سازی بپردازید، چه«راه حلی» را پیش بینی می کنید .
موضوع کارگاه
بررسی یک ابزار شهر مقیاس، برای تحقیق و توسعه از طریق یک روش میان گستره ای و یا بهره گیری از ترکیب چند حوزه دانش و نوآوری « استارتاپی برای شهر»
هدف عمومی کارگاه
شناسایی و توانمند سازی تیم های میان رشته ای برای درک بهتر زیرساخت های شهری، سیستم ها،تاثیرات شهری بر محیط طبیعی واثر متقابل بین رفتاری انسانی و فضاهای شهری و نهایتا (مکان سازی دانش بنیان).
سر فصل مباحث و فعالیت ها
از داده تا طرح، از همدلی تا نوآوری: تفکر طراحی
در سالهای اخیر تفکر طراحی به عنوان رویکردی حاصل از یک منطق نوآورانه و آلترناتیوی پروسهمحور در کنار فرآگردهای رایج طراحی از سوی پژوهشگران مطرح شدهاست؛ کشف ارتباط بین تصمیمگیریها و ارائه راهحلها در طراحی، اکتشافات و نیل به مقاصد طراحانه را در پی داشته، نقش تصمیمگیری [یا تصمیمسازی] و به ویژه شناخت در زمینه طراحی تنها از طریق دانش و دستیابی به اطلاعات [یا ایجاد جریان اطلاعات] درباره مفاهیم طراحی و تحلیل آلترناتیوها (انتخابهای متعدد و به تبع آن نتایج مختلف) قابل دستیابی و تولید بوده، تصمیمگیریها عموما بر اساس جنبههای خلاق و چه بسا بعضا دشوار و پیچیده رویکردی است که «تفکر طراحی» خوانده میشود. مدلهای متعددی از تفکر طراحی با استفاده از نظریهها و ساختارهای متعدد در حوزه مدیریت طراحی، روانشناسی آموزشی و مباحث مرتبط با کسبوکار شکل گرفتهاند؛ امروزه «تفکر طراحی» یک پارادایم جدید برای برخورد با مسائل در بسیاری از حوزههای حرفهای است. تفکر طراحی به عنوان یک سبک تفکر [اگر نگوییم سبک زندگی]، در اصل یک سیاق توانمندسازی در زمینه نوآوری و خلاقیت در ارائه راهحل و منطق نوآورانه در تجزیه و تحلیل برای یافتن راه حل است که به طور روزافزون مورد اقبال حرفهمندان قرار میگیرد و به خوبی در جایگاه یک متدولوژی برای حل مسائل پیچیده و یافتن راهکارهای صحیح برای مشتریان نهایی کارآمد است. شاخصه منحصربفرد تفکر طراحی در بهرهگیری توامان از منطق، خیالپردازی و شهود بدون محدود شدن صِرف به خود «حل مسئله» بلکه کاملاً با رویکرد «راهحل-محور» و عملگرا، آن را به روشی قابل اتکا در مقوله نوآوری منتج از پروسه نیز تبدیل کردهاست؛ به عبارت دیگر، ترکیب دو مفهوم تحلیل و تخیّل که در تفکر طراحی بر خلاف تفکر مهندسی اتفاق میافتد در عرصه کارآفرینی و مدیریت کسبوکار با قدرت انطباقپذیری متدهایش، به طرزی باورنکردنی، میتواند در هسته توسعه راهبردی، موثر بوده، موجب تحولات مثبت سازمانی شود. در یک کلام، تفکر طراحی میتواند بر روی محصول، خدمات، فرآگرد، فضا و مکان فیزیکی و هر آنچه که نیازمند بهبود یافتن برای تعامل بهینه با انسانهاست، اعمال شود.
آشنایی با فناوریهای نوین
بازیوارسازی
بازی جدی یا بازی کاربردی، گونهای بازی است که برای اهدافی با اولویتی غیر از سرگرمی طراحی میشود. در واقع بین بازی جدی و بازی سرگرم کننده تفاوت وجود دارد؛ البته بازیهای جدی میتوانند سرگرم کننده نیز باشند، اما هدف اصلی این بازیها برای مخاطبانشان سرگرمی نیست. بازیهای جدی اغلب شامل شبیه سازی رویدادهای واقعی یا فرآیندهای طراحی شده برای حل مسائل میشوند. در این نوع از بازیوارسازی، محتوا لزوما تابع یک داستان یا سناریو است که البته هم باید سرگرمکننده باشد و هم یادگیری را تشویق کند. بازیهای جدی امروزه یک کار جدی است؛ یکی از سوالات بسیار مهم، که اغلب در گروههای طراحی میتواند مورد بحث قرار گیرد، این است که در عمل یک بازی جدی تا چه حد در تولید فضا و مکان شهری موثر باشد. پارامتر مشارکت عمومی در این زمینه بسیار مهم است.
استارتاپ شهری
هدف از این بخش کارگاه آشناساختن فنآموزان با امکان تجاریسازی سامانهای یکپارچه ر قالب یک ابزار شهر-مقیاس از طریق یک روش میانگسترهای و با بهرهگیری از ترکیب چند حوزه دانش و فناوری است؛ ردیابها و حسگرها در قالب مدلسازی واحدهای متصلِ متناظر در یک منطقه شهری و در چارچوب یک سناریوی رصد-اقدام توسعه خواهند یافت. یک پلتفرم تصمیمسازی شهری با حمایت ذینفعان تاثیرگذار در شهر با حمایت گروه مطالعات علمی تعاونی مهرازان قزوین به صورت آزمایشی مدل خواهد شد.
اینترنت اشیا
از متاخرترین تغییرات به وجود آمده در پی تحولات متاثر از گسترش فناوری در سال های اخیر میتوان اینترنت اشیا [ به انگلیسی: Internet Of Thing] را نام برد که به تازگی به دنیای فناوری معرفی و حوزه های مختلفی از زندگی را در برگرفته است. هرچند حوزههای کاربردی اینترنت اشیا هنوز به طور کامل مورد تحلیل و بررسی قرار نگرفته است، لیکن موضوع تغییرات مدیریتی و استفاده از اطلاعات در شهر و محیط مصنوع و تاثیر اینترنت اشیا بر درک فهمنده از فضا و محیط مسالهای است که پرداختن به آن به واسطه نقشی که این فناوری در زندگی ما ایفا خواهد کرد [و یا میکند] بسیار اهمیت دارد. اینترنت اشیا با قابلیت های مختص به خود و برآورده کردن بستری برای همکاری، همافزایی و اشتراک مسائی میتواند سیستمهای پیچیده و دارای لایه های مختلف مدیریتی را هم زمان به مرحله مدیریت دانش رهنمون سازد. وقتی داده های گسترده و اطلاعات از هم گسسته در کنار یکدیگر قرار میگیرند، اینترنت اشیا با متصل کردن تمامی این لایه ها به یکدیگر یک پلتفرم مدیریتی را ارائه میدهد؛ جهانی که در آن هرچیزی برای خود هویت دیجیتال پیدا کرده، این هویت دیجیتالی توسط سنسورهایی که به درگاه های مختلفی به شکل های مختلف اتصال پیدا کردهاند، همه چیز را به هم متصل میکند. این سنسورهای کوچک اطلاعات را از محیط پیرامون گرفته و برای استفاده لایه های بالاتر اینترنت اشیا ذخیره سازی و با دیگر پلتفرم های اینترنتی به اشتراک میگذارد. اینترنت اشیا از بهم پیوستن ۳ پارادایم ایجاد شده است که در این کارگاه به آنها خواهیم پرداخت:
شی-محور بودن (ارتباطات)
اینترنت-محور بودن (سنسورها)
معناگرایانه بودن (دانش)
نمونه هایی از بکارگیری اینترنت اشیا در زندگی روزمره عبارتند از:
تسهیل خدمات رسانی به شهروندان از راه دور
پیش بینی ترافیک شهری و کنترل آن
صرفه جویی های مالی در زمینه انرژی
انجام امور خانه را از طریق واگذاری و تعریف وظایف به ماشین ها
پیش بینی نیازهای کاربر و برطرف کردن آن ها
کنترل محیط مصنوع
مدیریت اطلاعات شهری
تولید دانش و در دسترس قرار دادن دانش استفاده از نوآوری برای همگان
و…
————————————————————————–
دروس آموخته کارگاه
در پایان روز دوم کارگاه، شما آموختهاید:
چگونه از داده تا دانش و تصمیم سازی طراحی سفر کنید
با بهره گیری از تکنیک های خلاقیت در یک تیم هم اندیشی کنید
متفکرانه طراحی کنید
روند طراحی و تفکر طراحی را بفهمید
تفکر همگرا_واگرا و تکنیک های خلاقیت بشناسید
بارش ذهنی کنید
با ترندهای فناوری روز آشنا شوید
فن آوری های روز
فن آوری های پوشیدنی
واقعیت مجازی
هوش مصنوعی
واقعیت افزوده
انواع نمایشگرها
با کلیات بازیوارسازی شهری آشنا شدهاید
یادگیری مشارکتی
مکانیزم بازیوارسازی
دینامیزم بازیوارسازی
عناصر بازیوارسازی
ساختار مفاهیم طراحی بازی
فرایند طراحی و ساخت بازی
با تجاری سازی ایده ها آشنا شدهاید
تعاریف و بوم مدل کسبوکار
هدف از ساخت کمینه محصول
مزایای ایجاد MVP
دیدی کلی و قابل استفاده از اینترنت اشیاء به دست آورده اید
مفهوم اینترنت اشیا
کاربردها
سخت افزارها
نرم افزارها
میکرو کنترلرها
سنسورها
وب سرورها
و نهایتا آموخته اید چگونه، چند ایده میان گستره را با روشی طراحانه ترکیب و نمونه سازی کنید.
در بخش پایانی کارگاه، شما به ارائه راه حل برای مساله کارگاه خواهید پرداخت… .
